IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо увеличените средства в бюджета не достигат до специалистите по здравни грижи?

Директорите в някои болници се държат като феодали и субективно определят заплащането на медицинските специалисти, каза Петя Недкова

16:49 | 07.07.23 г.

Заплатите на здравните специалисти в момента не са достатъчни за постигане на качествени здравни грижи. Заложените повече средства в бюджета за тази година отново няма да достигнат до хората, които извършват грижите, защото парите не се разпределят справедливо. Това коментира Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Обществото остава с впечатление, че ние всеки път получаваме тези обещани средства, което изобщо не е вярно. И този път няма да достигнат… защото са малко и са насочени за извънболничната помощ. Но там освен за изследвания, за медикаменти, трябва да се предвиди и за грижа за хората“, каза гостът в предаването.

Недкова посочи, че в лечебните заведения имат много проблеми и сред тях е, че средствата не се разпределят правилно. „Директорите в някои болници се държат като феодали и на практика абсолютно субективно определят заплащането на медицинските специалисти", каза тя. И обясни, че болничните заведения имат приходи основно от договорите с НЗОК, част от които се разпределят за заплати по вътрешни правила за всяко заведение. На практика делът на парите за специалистите по здравни грижи зависи от директора на заведението, посочи събеседникът. 

Според Недкова тази ситуация може да се промени с правилно и справедливо остойностяване на труда, което отчита различната натовареност. "Някои клинични пътеки са ниско остойностени, но изискват изключително много грижи и работата на две или три медицински сестри. Няма нормативни документи, които да определят каква е зависимостта на пациентите от грижи", добави тя.

"Специалистите са критично малко - липсват медицински сестри, но вече липсват и лаборанти, акушерки, рехабилитатори", а съотношението лекари/специалисти се определя единствено от лечебното заведение, каза още Недкова.

"Има един хаос в здравеопазването, но от цялата тази работа пациентите са в риск, защото няма достатъчно медицински персонал, който да се грижи за тях. На места масово се назначават хора, които нямат образование за медицински сестри", разкри събеседникът.

Недкова отбеляза, че трябва да се изработи национална дългосрочна стратегия за здравната система и преодоляване на дефицита с кадри. Тази политика трябва да се следва от министерството, без значение от смяната на политическото лидерство.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още