IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родители и лекари искат отпадане на извинителната е-бележка

Предлага се родителят да може да извинява с бележка отсъствията на ученици по медицински причини при състояние, което не изисква медицинско лечение

12:37 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Родители и лекари искат отпадане на извинителната е-бележка

Родители и лекари искат да отпадне извинителната е-бележка за извинения на отсъствия на ученици и предлагат родителят да може да извинява с бележка, включително при временно неразположение на детето, състояние, което не изисква медицинско лечение и продължителна терапия. 

Национална мрежа за децата (НМД) изпрати отворено писмо към институциите с искане електронната извинителна бележка за отсъствия по медицински причини да отпадне. Документът е адресиран до Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, както и до Комисията по здравеопазването и Комисията по образованието и науката към 49-ото Народно събрание.

Писмото е подкрепено и изразява позицията и на Българската педиатрична асоциация, родители и организации, работещи с деца, част от НМД.

„Искането за отпадане на електронна бележка е отправено, след като за по-малко от месец след въвеждането ú, вместо процедурата да се улесни за всички страни – учители, лекари и родители, станахме свидетели на огромна вълна от недоволство и множество постъпили в НМД сигнали заради редица последвали проблеми“, посочват от Национална мрежа за децата.

Издаването на бележката става на база на амбулаторен лист при изрично присъствие и изчакване на детето и неговия родител пред лекарския кабинет, което по думите на организацията е довело до редица затруднения.

„В момента медицинската бележка играе чисто административна роля. Например, детето има леко неразположение, хрема, това изисква родителят да отиде с детето пред кабинета на личния лекар. Там да изчака 10-20 или дори 60 минути, зависи от натовареността, да вземе прословутия документ, за да установи, че лечението на детето не изисква повече от това, което той по принцип би направил", каза Мария Брестничка от Националната мрежа за децата по Bulgaria ON AIR.

От организацията посочват и проблема с времето, което отнема това на лекарите, фактът, че в някои случаи е-бележките не се отчитат от системата на училището, когато личният лекар е в едно населено място, а училището – в друго, както и допълнителното натоварване на бюджета на родителите предвид това, че при някои лекари е-бележката се заплаща.

Налице е и проблем при необходимост от издаване на бележка при рутинни и профилактични прегледи при специалист поради откази на специалисти да издават бележки и препращане отново към личния лекар, отчитат от Националната мрежа за децата.

„Посещаването на лекар при банални вирусни инфекции или краткосрочни неразположения от различно естество се явяват практически излишни. Практиката затруднява както работата на личните лекари, така и родителите и децата, които често трябва да изчакват часове пред лекарските кабинети заедно с пациенти, които са в активна фаза на заболяване или имат реална нужда от вниманието на лекаря“, посочват от организацията. 

Продължаването на такава практика би довела до повишаване на заболеваемостта и допълнителна среда за разпространение на вируси, особено в есенно-зимния сезон, когато епидемиологичните препоръки изискват точно обратното - ограничаване на подобни практики. Лекарският ресурс е едновременно твърде скъп и твърде ограничен, за да бъде злоупотребявано с него за излишни административни процедури и практики, чиято логика не почива в медицинската необходимост, допълват от НМД.

Национална мрежа за децата, Българска педиатрична асоциация и родители от цялата страна отправят апел към институциите за отмяна на нормативното изискване за извиняване на краткосрочни отсъствия чрез медицинска бележка и замяна на това изискване с бележка/потвърждение от страна на родител, че допуснатите отсъствия са по уважителни причини.

Организациите посочват, че това е практика в редица държави в Европа, САЩ, Австралия, Канада и т.н.

„В други държави има и лимит на броя на такива дни, които биха могли да бъдат извинени от родител, макар и по медицински причини. И тук категорично не става въпрос родителят да влезе в ролята на лекар. Повечето състояния, които изискват децата да си останат вкъщи, не изискват медицинска намеса", допълни Брестничка.

Тя е на мнение, че електронните бележки са стъпка в правилната посока. „Не е проблемът в електронната бележка или в хартиената бележка, проблемът е в самата бележка, защото в такъв тип състояние няма нужда от медицинско лице. Тази бележка харчи доста скъп обществен ресурс. Трудът на лекарите и ресурсът в системата на здравеопазването ни е много ограничен.  Ако ние смятаме, че доверието между учителите и родителите може да се замени от една административна услуга - имаме доста сериозен проблем", подчерта Мария Брестничка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още