IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентите ще са длъжни да участват в дейности по превенция и профилактика

Здравната комисия одобри редица промени в Закона за здравето на първо четене

22:08 | 16.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пациентите да са длъжни да спазват назначените им терапии, а когато потърсят медицинска помощ, да предоставят своевременно достъп до цялата здравна информация относно състоянието и лечението си. Това се предвижда в промени в Закона за здравето, които парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене.

Предвижда се още пациентите да са длъжни да участват в предвидените по закон дейности по превенция, профилактика, неразпорстранение на заразни заболявания.

Пациентът ще е длъжен да не извършва действия, които биха уронили честта или достойнството на медицинските специалисти и да не разпространява неверни данни за тях, както и за проведените спрямо него диагностични и лечебни процедури, се посочва още в предложенията. Пациентите не могат да прилагат заплахи или насилие спрямо медицинските специалисти, както и да влизат в лечебно заведение с оръжие освен ако то се носи по служба, предвиждат още промените.

Парламентарната комисия приеха на първо четене и предложения за възможности за извършване на диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности от разстояние чрез медицински и информационни технологии. Този тип дейности ще могат да се извършват след регистрация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, където ще се създаде и публичен регистър на физическите и юридическите лица, предоставящи медицински дейности от разстояние.

Даването на информирано съгласие от страна на пациента ще се извършва чрез онлайн платформата, която се ползва, и на достъпен за пациента език. Пациентите ще бъдат уведомявани за разходите при оказване на подобен тип медицински дейности от разстояние. Дейности от разстояние няма да могат да се извършват при спешни състояния, предвиждат още предложенията за промени в Закона за здравето.

Оказването на първа помощ чрез външни дефибрилатори и границите на отговорността на оказващите първа помощ приеха още на първо гласуване в парламентарната Комисия по здравеопазване. Предложените промени в Закона за здравето предвиждат и осигуряване на програми за обучение в работа с дефибрилатори. Предстои да се уточни кой и как ще осигурява финансирането на обучителните програми.

Не се наказват лицата, оказали първа помощ по време на или след настъпил инцидент, включително чрез медицински техники и медицински изделия за оказване на помощ, до пристигане на екипите за спешна медицинска помощ, се посочва още в предложените промени, пише БТА. 

От Министерството на здравеопазването подкрепят идеята за систематична уредба за оказване на първа помощ при възникнало животозастрашаващо състояние, но посочват, че е нужно допълнително прецизиране и ясно разграничаване на „първа помощ“ от „спешна помощ“, както и да се променят текстове от Наказателния кодекс, които предвиждат административна и наказателна отговорност в случаи на причинена смърт поради незнание или нанасяне на тежка увреда по непредпазливост.

Депутатите одобриха допълнения на закона, свързани с Националната здравоинформационна систама, с регламентиране на оказването на първа помощ, с телемедицината, с въвеждането на Стратегически здравен съвет, с регламентиране на допълнителни задължения на пациента, както и с мобилните медицински услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още