IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата дофинансира с 45 млн. лв. мащабния проект за спешната помощ у нас

Целта е реализиране на дейностите по проекта след неговото приключване

18:14 | 20.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. в размер на 45,2 млн. лв. за дофинансиране на дейности по мащабния проект за модернизация на спешната помощ в България.

Проектът "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020, е със срок на изпълнение до 23.12.2023 г. Основната цел на проекта е обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ на територията на цялата страна.

С допълнителните средства ще се осигури възможност за реализиране на дейностите по проекта след неговото приключване, както и подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинската помощ и осигуряването на равнопоставен достъп до качествена медицинска помощ на гражданите при спешни състояния в съответствие с най-добрите европейски практики и изисквания.

Необходимите средства ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2023 г., посочва се в решението на кабинета.

Припомняме, че в средата на годината министърът на здравеопазването Христо Хинков обяви пред депутатите в парламентарната комисия по здравеопазване, че проектът за модернизация на спешната помощ в страната е провален и вероятно ще се наложи да се връщат половината евросредства по него.  Хинков съобщи, че вероятно ще се наложи довършване със средства от държавния бюджет.

По изчисления на Министерството на здравеопазването, цитирани от Хинков тогава, става дума за 85 млн. лева по проекта, или половината от цялата сума. 

Година по-рано служебният здравен министър Асен Меджидиев каза, че проектът за модернизация на спешната помощ в страната е неглижиран. Той направи проверки в четири лечебни заведения в градовете Стара Загора, Сливен и Бургас и посочи, че на много места не са започнали ремонти, въпреки че има спечелени обществени поръчки. Според министъра проблемът е в почти всеки областен град. Здравният министър съобщи, че в немалка част от населените места в страната ремонтните дейности, предвидени в проекта за спешната помощ, не са стартирали въпреки сключените договори с фирми изпълнители, на други места работата е стартирала, но поради повишаването на цените на строителните материали фирмите отказват да продължат започнатото и настояват за предоговаряне на цените.

Проектът за модернизация на спешната помощ в страната се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 и започна през октомври 2018 г. След удължаване на срока му той трябва да приключи до 23 декември 2023 г. Общият бюджет на проекта е 163 млн. лв.

Проектът предвижда купуването на 400 нови линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и обновяване на спешните отделения в 34 лечебни заведения, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 170 филиала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още