IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасков: Електронните рецепти не гарантират спиране на лекарствения недостиг

Болниците, които нямат достатъчно пациенти, не трябва да бъдат спасявани, смята бившият директор на „Пирогов“

19:15 | 22.02.24 г.

Дигитализацията в здравеопазването дава възможност да се наблюдава лекарствения пазар в реално време, но електронните рецепти не гарантират спиране на източването на дадени продукти от мрежата. Те дават прозрачност и възможност да се реагира на това явление, коментира бившият директор на „Пирогов“ доц. д-р Спас Спасков в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Хората вярват, че дигитализацията ще реши всички проблеми на здравната система, говорейки за електронните рецепти“, посочи той и предупреди, че трябва да се внимава с въвеждането им, тъй като има риск от затруднен достъп до лекарства. Например хора в малки населени места със слабо интернет покритие или аптеки, които нямат нужното оборудване.

Спасков разкритикува разпоредбата, целяща да балансира възнагражденията в болниците, като обясни, че заплащането на болниците идва от обема на работа, която извършват и  разпоредбата се опитва да спаси неработещи структури.

Болниците, които нямат достатъчно пациенти, не трябва да бъдат спасявани, а на тяхно място да се изградят медицински центрове и центрове за спешна помощ, коментира той. И обясни, че има общински болници, извършващи много малка дейност, за да има достатъчен приток на пари, една болница трябва да обслужва някъде около 40 хиляди души население. В по-малките населени места започна обезлюдяване и вече няма достатъчно население, това довежда до деквалификация на персонала и нежелание на останалите хора да се лекуват в тези болници. Да търсим нови технологии, за да решим здравните проблеми на хората, посъветва бившият директор на спешната болница.

„Много по-евтино е да се създаде една служба, която да ги транспортира до съседния град, отколкото да създаваш болница, която така и така не работи“, предложи Спасков. 

Събеседникът коментира и новия рамков договор между Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и НЗО. По думите му се отпускат повече средства, като те ще се преразпределят за определен тип дейности, които досега не са били финансирани по правилен начин.

След поредицата от действия се очаква по-добро качество на здравеопазването и по-добър достъп, допълни той. И конкретно посочи, че става въпрос за дейности, които досега са били под тежък контрол на НЗОК и се изискваше одобрение за извършването им - като изследване с ядрено магнитен резонанс. Сега отпада нуждата от специално одобрение на НЗОК, което ще скъси времето, в което пациентът чака.

Според Спасков ще има достатъчен контрол над тези средства и това ще намали вероятността за източването им.

Увеличават се и възможностите за профилактични прегледи, честотата им и са възможни повече видове, за да се откриват по-рано заболявания и да се вземат бързи мерки. Значителен брой изследвания се насочват и към извънболничната дейност, което ще ги направи по-достъпни за пациентите, отбеляза още той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още