IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати задължиха МЗ да предложи законодателни промени заради липсващи лекарства

Ведомството има 14 дни да изготви текстовете

21:15 | 29.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването ще трябва в 14-дневен срок да внесе предложения за законодателни промени, които касаят целия процес по лекарствоснабдяването, за гарантиране на доставка на инсулини и за „неприкосновен запас“ на територията на България от лекарства.

С мерките трябва да се гарантира наличието на необходимите медикаменти за всеки пациент в страната в момента, в който хората имат нужда от тях.

Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на Комисията по здравеопазване Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) след края на закритото заседание, на което бяха изслушани здравният министър и ръководителите на няколко институции относно липсата на инсулин и на други лекарствени продукти.

Заседанието на комисията продължи над четири часа, съобщава БТА.

Споменатото от Ангелов решение за мерките, които се очакват от ресорното министерство, е взето единодушно от комисията.

Другото решение касае надграждането на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък (СЕСПА). Ще се създаде система, която да следи в реално време наличието на лекарства при притежателите за разрешение на употреба, при търговците на едро и при търговците на дребно, обясни Ангелов.

По думите му „Информационно обслужване“ АД „трябва да направи системата така, че тя да не допуска възможности за корекция на данните, за тяхното манипулиране, за изтичане на информация, която да бъде в полза на фирмите“.

На въпрос дали данните на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция за борба с организираната престъпност, чиито ръководители бяха изслушани на днешното заседание, са дали основания за нелегални практики, Костадинов отговори: „Абсолютно“.

Според него има много нелегални практики на фирми, които изнасят медикаменти от България за сметка интереса на българските пациенти в моменти, в които това е забранено.

Министерството на здравеопазването забрани износа на инсулини към края на миналата година заради зачестили сигнали за липса на медикаменти в аптечната мрежа. Мярката беше удължена до края на март. Наскоро съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поиска от ДАНС и Министерството на вътрешните работи да разследват дефицита на инсулини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още