IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има проблеми с устройството на Neuralink, имплантирано в човек

В седмиците след операцията на Ноланд Арбау някои от нишките с електроди в мозъчната тъкан, са започнали да се изтеглят, което е довело до неправилна работа на импланта

09:03 | 09.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията за мозъчни технологии на Илон Мъск Neuralink Corp. призна, че устройството, което имплантира в свой пациент, има механични проблеми.

В седмиците след януарската операция на пациента Ноланд Арбау някои от нишките с електроди, които се намират в мозъчната тъкан, са започнали да се изтеглят от тази тъкан, което е довело до неправилна работа на устройството, информира компанията, цитирана от Bloomberg.

Neuralink казва, че компенсира това оттегляне чрез поредица от софтуерни корекции, които „водят до бързо и устойчиво подобрение, което сега е изместило първоначалната производителност на Ноланд“.

Компанията посочва още, че в момента работи върху подобряване на въвеждането на текст за устройството, както и контрола на курсора - и че в крайна сметка има за цел да разшири използването на устройства от физическия свят като роботизирани ръце и инвалидни колички.

Хората, които работят в областта на мозъчните импланти, изтъкват, че усложненията може да са възникнали от факта, че нишките се свързват с устройство, което се намира в черепната кост, а не на повърхността на мозъчната тъкан. „Едно нещо, което инженерите и учените не успяват да оценят, е до каква степен мозъкът се движи в интракраниалното пространство“, коментира Ерик Лойтхард, неврохирург от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис. „Само кимането на главата или рязкото ѝ движение може да доведе до смущения от няколко милиметра“, добавя той.

Традиционно хирурзите поставят мозъчни импланти директно върху самата мозъчна тъкан, където те се движат „като лодка по водата“, разкрива Мат Енгъл, главен изпълнителен директор на конкурентната компания за мозъчни импланти Paradromics Inc. „Не е нормално нишките да се изместват при един мозъчен имплант“, допълва той.

Преди да имплантира устройството в Арбау, който страда от квадриплегия, Neuralink е тествала устройството широко върху животни. Един потенциален проблем обаче е, че тъй като мозъците на животните са по-малки, електродите не се изместват толкова, колкото при хората, изтъква Лойтхард.

Neuralink се стреми да имплантира своето устройство в повече хора. Всички неизправности могат да причинят забавяне в процеса на одобрение на Администрацията по храните и лекарствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още