IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на туризма сигнализира, че помощта за заведенията може да отпадне

От своя страна СЗБ и БАЗ поискаха оставката на Зарица Динкова, обвинявайки я в обявяване на война

16:30 | 23.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Министърът на туризма Зарица Динкова (в средата). Снимка: Министерство на туризма
Министърът на туризма Зарица Динкова (в средата). Снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Зарица Динкова призова Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) да преосмислят цялостното си поведение по отношение на клиентите си, както и към по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт, добавяйки, че в противен случай, ще ѝ бъде трудно да защити данъчните придобивки в бюджета за следващата година.

Изявлението ѝ е свързано със станалия особено популярен случай с продажбата на телешко на грамаж и последвалата буря от реакции в социалните мрежи, когато СЗБ и БАЗ заявиха, че ще съдят клиента на заведението, който си позволи да повдигне въпроса за спорната търговска практика.

„Напомням, че обществото, срещу което тази асоциация открито застава, беше и до днес е толерантно към ресторантьорския сектор, който губеше пари и клиенти в първите месеци на пандемията. За да ги подпомогне, държавата - респективно всички ние - се лиши от многомилионни приходи, които останаха в собствениците на заведения“, изтъква Динкова.

Тя подчерта, че ще ѝ бъде трудно да защити данъчните облекчения за заведенията в преговорите за новия бюджет, тъй като няма да има аргументи и подкрепа за това в лицето на българската общественост.

„Разбирам, че професионалните общности се създават, за да защитават групови интереси. Убедена съм, че бизнесът трябва да работи спокойно и без излишна административна тежест, но не приемам, че това трябва да е за сметка на останалата част от обществото“, добавя министърът.

От своя страна СЗБ и БАЗ отвърнаха с призив за оставката на Денкова като министър на туризма, обвинявайки я в обявяване на война на бранша.

„Министърът на туризма Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш. От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин - не очаквахме“, посочват двете организации. Те добавят, че след намаляването на ДДС и окончателното приключване на кризата с коронавируса, приходите от данъци и осигуровки от сектора са се увеличили, а не са намалели.

„Твърдението за милионите само доказва, че Динкова дори не си е направила труда да провери въпросните данни, а говори наизуст, само с цел да ни атакува“, добавят СЗБ и БАЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 23.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още