IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се засилват ли мерките срещу туристи с непристойно поведение

Гореща линия, глоби и лишаване от свобода срещу лошото поведение срещу исторически паметници и нарушаване на обществения ред, изброи законовите санкции Милен Симеонов

23:40 | 21.08.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

През последните няколко месеца редица държави приеха закони, които предвиждат наказания, като високи глоби и дори затвор за непристойно поведение на туристи. За тези мерки, които се вземат съобщи в предаването ''Бизнес старт'' на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Милен Симеонов.

Той даде пример с Бали, където местните жители имат нова гореща телефонна линия, която могат да използват, за да подават сигнали за посетители с лошо поведение и към 6 август индонезийският остров е депортирал 198 туристи, което е повече от общия брой за цялата 2022 година. „Нови оперативни групи работят по борбата с неуважителното поведение на туристите, както и с посетителите, които незаконно са просрочили визите си“, посочи Симеонов.

По думите му в Италия туристите, които спират колите си и задръстват пътищата с изглед към живописния залив в центъра на Портофино, ще бъдат глобени с до 279 евро. „Италия продължава да увеличава законовите санкции за лошо поведение, включително глоби до 60 хиляди евро и възможно лишаване от свобода за оскверняване на исторически паметници в страната, съгласно законопроект, приет през април. Това се случва след множество инциденти, в които са замесени активисти за климата, както и туристи, които драскат по стените на Колизеума в Рим“, напомни журналистът.

„След като този месец Китай прекрати забраната си за туристически групи в Япония, се очаква входящите разходи да останат подкрепящ фактор за икономиката през следващите месеци. Докато броят на пристигащите от държави, включително САЩ и Австралия, вече надхвърля нивата от 2019 г., посетителите от Китай изостават. През юли над 313 хиляди китайци са влезли в Япония, което е със 70% по-малко в сравнение с преди четири години. Очаква се броят на тези пристигания да нарасне след отмяната на забраната“, цитира данни за туристическия обмен журналистът.

Той коментира и най-големия нетен отлив на жители от началото на пандемията в Хонконг – последният знак, че градът далеч не е възвърнал ролята си на бизнес център и туристическа дестинация. „Към 14 август броят на заминаващите жители надвишава броя на пристигащите с повече от 291 хиляди през тази година, което е най-високото ниво, откакто имиграционният отдел започна да води регистри през януари 2020 г.“, потвърди Симеонов.

Той обясни, че от януари Хонконг е в процес на харизматична офанзива, след като в продължение на три години наказателните ограничения на Covid-19 прогониха хората и парите към други световни финансови центрове като съседен Сингапур. „Последните данни обаче показват, че правителствената кампания, която включваше и нови визови правила и безплатни самолетни билети, е дала ограничени резултати“, потвърди той.

Защо старият Дубровник като паметник на ЮНЕСКО местните не искат да стане „дискотека“? Загубена ли е битката на Амстердам за по-чист град? Възстановяват ли се туристическите пътувания към Япония?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още