IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори връщат пари или дават ваучери при анулирани пътувания към Израел

Военните действия в Израел ще се отразят негативно на туристопотока у нас, коментира Ирена Георгиева

12:06 | 13.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Конфликтът в Израел заплашва сериозно да се отрази на туризма у нас, вече има редица отменени полети и екскурзии от България до Тел Авив. Очакваме спад в броя на израелските туристи. Това каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria ON AIR.

"Няма как в ситуация на война да говорим за туризъм. Ситуацията се отразява много лошо както за входящия туризъм в Израел от много страни, така и за входящия туризъм в България от страна на Израел", посочи събеседникът.

Занков посочи, че традиционно месеците през пролетта и есента са най-активни за пътуване на българите към Израел и Палестина. Има много записани екскурзии от туроператори от всички части на България, сега има и много анулирания.

Туроператорите са се организирали добре предвид ситуацията по отношение на организацията по извозването от Израел към България. Предложен е бил вариант за възстановяване на сума по договор или ваучер за бъдещо пътуване. „Най-добрият вариант е човекът да пътешества до друга дестинация - алтернатива в същия бюджет", обясни представителят на Института за анализи и оценки в туризма.

Занков подчерта, че България и Израел са много различни като дестинации и типове туризъм. 

Израел е традиционно добър пазар за нас, в топ 15, но тази година не можем да очакваме обичайният брой туристи. „Тази година очакваме около 200 хиляди израелци в България. За миналата година са дошли 173 хиляди туристи, 244 хиляди бяха през 2019 г.", коментира събеседникът. Те практикуват у нас зимен, спа туризъм, освен морския.

Според него войната между Русия и Украйна ще се отрази повече на туризма, отколкото конфликтът в Израел. "Вероятно израелците няма да могат да напускат страната. Трудно биха дошли в България. Руснаци имахме тези години", уточни Занков.

В Министерството на туризма няма информация за поток от бежанци към България от Израел или Палестина, каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, цитирана от БНР. До този момент във ведомството няма информация и от туроператори за проблем с прибирането на български организирани туристи от Израел. Тя уточни, че ведомството не е сезирано и във връзка с прибирането от България на израелски туристи.

Военните действия ще се отразят негативно на туристопотока, посочи Георгиева. "Действително за нас Израел е важен пазар. Ще се отрази негативно. Обмисля се с кои други пазари с много бързи е решителни действия като промотиране на България бихме могли да компенсираме“, каза заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още