IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летните месеци затвърждават възхода на туристически пътувания за българите

През юли-септември над 1,8 милион българи са пътували с цел туризъм

15:08 | 22.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Туристически пътувания на българите достигат пореден връх през летните месеци в продължение на засиления интерес, отключен след пандемията. Най-активните за пътувания летни месеци (юли-септември) са били наситени с туристически пътувания - както в чужбина, така и в страната. Това се вижда от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

През третото тримесечие над 1,82 млн. българи са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 73%, са пътували само в страната, 20% - само в чужбина, а 7% са избрали да пътуват и в страната, и в чужбина. В сравнение с година по-рано общият брой на пътувалите над 15 години нараства с 4,2%.

Периодът съвпада с летните ваканции, по време на които българите обичайно активизират пътуванията си. Положителната тенденция се отчита от лятото на 2021 година, когато пътуванията се оживиха по-сериозно.

През трите летни месеца тази година най-активно са пътували българите на възраст 25-44 години - 721 хил. души, или 40% от всички реализирали пътувания.

Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок (79%) е при хората над 65 години. Делът на пътувалите в чужбина на възраст 15-24 години (25% от пътувалите в тази възрастова група) е най-голям в сравнение с останалите групи.

Пътували лица на възраст 15 и повече навършени години по тримесечия

Източник: НСИ Източник: НСИ

Най-много туристически пътувания както в страната (70%), така и в чужбина (77%) са били с цел „почивка и екскурзия“.

Като самостоятелни са били регистрирани 2,1 милиона, или близо 85% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 89%, а на тези в чужбина - 68%.

В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял както в страната, така и в чужбина продължават да са тези за храна – 39% и 33%.

Средният разход при пътуване с лична цел на едно лице е 477 лв. в страната и 854 лв. в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 264 лв. в страната и 1219 лв. в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още