IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите от чужбина плащат между 90 и 340 евро, за да се приберат у нас за Коледа

Най-много български гастарбайтери пристигат у нас за празниците от Германия, Нидерландия и Испания

12:44 | 21.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Една трета от българските гастарбайтери, които се прибират за Коледа в България, за да отбележат празниците с близките си, пристигат от Германия. В класацията попадат и българските общности в Нидерландия, Испания, Великобритания и Италия, чиито представители възнамеряват да прекарат Коледа в родните си градове.

Данните са на онлайн платформата за пътувания eSky.bg, която обобщава кои са държавите, от които ще се приберат за Коледа най-много българи, колко дълго ще трае престоят им и колко по-рано резервират пътуването си.

Тази година представителите на българската общност, живеещи в германските градове, са най-голямата група сънародници, които ще се върнат в страната за Коледа. Около 32% от резервиралите пътуване до България между 11 и 24 декември ще летят от градове като Меминген, Франкфурт, Берлин, Дортмунд и Хамбург. 

Източник: eSky.bg Източник: eSky.bg

Очаква се най-голям трафик по въздух от Меминген и Франкфурт, на които се падат половината от резервациите по маршрута Германия-България. Средният брой пътници в една резервация е двама. Българите ще прекарат средно 16 дни по родните си места.

Нидерландия и Испания се нареждат на второ място сред страните с най-голям брой пътници, завръщащи се в България за празниците – по 12%. Сънародниците, които резервират полети от Айндховен, Амстердам, Барселона и Мадрид, възнамеряват да останат в страната между 17 и 20 дни. Почти същия брой са и българските гурбетчии, установили се в Лондон и Манчестър в Англия. На тях се падат 11% от разглежданите резервации около Коледа, като те ще останат в България за две седмици.

Последният значителен брой се пада на Италия – с дял от 9%. Българите се прибират в България основно от Рим, Милано и Болоня, като ще останат в родните си градове средно около 15 дни. 

Пътуванията за коледните празници се резервират поне 3 месеца и половина по-рано.

Най-скъп самолетен билет са платили българите, връщащи се от Нидерландия – средно 208 евро на човек в едната посока и 337 евро за отиване и връщане. Съответно 97 и 213 евро плащат живеещите в Германия сънародници. Третата най-висока цена е за полет от Обединеното кралство до България, където еднопосочният билет е около 82 евро, а двупосочният – 250 евро. Най-малко са похарчили българите в Италия – сумата за еднопосочен билет е средно 40 евро, а за двупосочен – 93 евро. 

Снимка: eSky.bg Снимка: eSky.bg

Българите, живеещи в Испания и Нидерландия, са първите, решили да прекарат Коледа със семействата си: те резервират пътуванията си повече от 4 месеца предварително (средно 132 дни). Следват ги завръщащите се от Германия, Англия и Италия, които са планирали пътуването си около 94 дни по-рано.

Анализът на резервираните места в самолета показва, че най-често българите в чужбина пътуват по двама или максимум трима. Най-често по двама в резервация летят сънародниците ни, връщащи се от Германия, Нидерландия и Обединеното кралство, а по трима – тези от Италия и Испания.

Анализът се основава на резервации на самолетни билети в платформата eSky.bg към 8.12.2023 г., които включват еднопосочни и двупосочни полети от чужбина до България за периода 11-24 декември 2023 г. Цените на билетите, представени в EUR, представляват средната стойност на пътуването по даден маршрут за един пътник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още