IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови рекорди за туризма ни се очакват по великденските празници

Около 1 млн. българи ще пътуват във и извън страната по празниците

08:05 | 30.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Българите ще се насочат основно към съседните Балкански страни по празници, но и Италия, Испания, Великобритания и други европейски държави. Въпреки това основната цел все пак остава България, като изборът предимно са спа и планинските курорти, както и Черноморието, коментира експертът по туризма Константин Занков за БНР.

Очаква се великденските празници да бъдат рекордни за туризма ни от 2019 г. насам.

"Общо пътуванията, които очакваме са между 900 хиляди и 1 млн. в периода на празниците - става дума за датите между 1 и 10 май. Това означава, че около 800 хиляди наши сънародници ще пътуват в България и още близо 150 хил. ще се отправят в чужбина. Но тук говорим за всички форми на туризъм, в т.ч. и посещение на близки роднини и приятели. И ако в предходните години за този период сме имали около 600 хил. пътуващи българи, сега те са около един милион, което е сериозен ръст", коментира той.

Хората масово си осигуряват дълга пролетна ваканция, като сливат почивните дни с един или два дни платен отпуск. "Очакваният ръст на цените в сектора е между 5 и 10%, но това е нормално, защото търсенето определя предлагането", казва Занков.

Инфлацията, войните в Украйна и Близкия Изток, политическата нестабилност и предстоящите избори не оказват никакво влияние върху намерението на българите да пътуват, като същото важи и за чуждите туристи.

За Великденските празници се очакват около 80 хил. чужденци в България. В същото време летният сезон също се очертава като много добър.

"Имаме повече заявени полети от пазар Великобритания, изключително силни записвания на пазар Полша и леко увеличение на пазар Германия, където, за съжаление, все още предстои да си възвърнем предишните темпове. Причината е, че там сезонът се планира доста по-отрано, за да има чартъри. Надяваме се най-сетне да достигнем нивата от 2019 г., която беше рекордна за туризма в световен план", обяснява Занков.

Според него приемането на България в Шенген по въздух и вода не оказва ефект върху туризма ни, но пък прави пътуването на българи и чужденци по-бързо и по-приятно. "Приемането ни в Шенген по земя обаче ще доведе до сериозен ръст на пътуванията както към, така и от България", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още