IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караджов: Възлагаме критични пътни ремонти в първия работен ден след решение на НС

Приетото днес решение от парламентарната комисия се очаква да бъде гласувано в пленарна зала в четвъртък

19:12 | 19.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

При решение на Народното събрание (НС) в четвъртък, в първия работен ден следващата седмица Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) може да възложи изпълнението на критичните ремонти на пътищата. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

Казусът с продължаването на договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа беше отново разгледан днес на заседание на парламентарната комисия по регионална политика. С одобрения от народните представители проект на решение се дава възможност АПИ да може да възлага нови дейности по сключените договори за поддръжка на републикански пътища, по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци до периода на подписването на нови договори с изпълнители.

Това трябва да се случи не по-късно от 30 септември 2022 г. В решението на парламентарната комисия е записано още, че АПИ може да предприеме действия да бъдат изпълнени всички започнати дейности по действащите към момента договори. Това са близо 280 обекта, които трябва да бъдат завършени.

С проекта на решение се разрешава още АПИ да заплати от бюджета си за 2022 г. 50 на сто от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. На 100% ще бъдат заплатени средствата за доставка и монтаж на ограничителни системи и пътни знаци, както и месечните и извънредните задания по договорите за поддържане.

Останалите 50% от финансовите задължения на АПИ към пътностроителните фирми ще се извършат след решение на Народното събрание. То ще е на базата на доклад на междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на регионалната комисия по него.

Приетото днес решение от парламентарната комисия се очаква да бъде гласувано в пленарна зала в четвъртък.

„За да се намали социалното напрежение, трябва да се платят веднага 50% от дължимите суми. До 7 май ще може да бъде създадена организация за разплащане по всички одобрени разходи по ремонт и текущо поддържане. Дължимите средства за поставяне на мантинели и маркировка ще бъдат изплатени на 100% веднага“, каза регионалният министър.

Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още