IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва проектиране на магистрала от Русе към „Маказа“

Основното трасе на аутобана ще преминава през Прохода на републиката

18:33 | 17.11.22 г.
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Министърът на регионалното развитие в служебното правителство Иван Шишков е възложил цялостно проектиране на магистрала от Русе през Прохода на Републиката до „Маказа“, което се очаква да облекчи движението по направлението север - юг. Министърът съобщи това по време на проверка на последващите етапи в строителството на интерконектора с Гърция, предава БТА.

„Проектът за Тунел под Шипка ще се изпълни, но е планиран „лошо”. Поради това е започнато проектиране на магистрала по пътя от Русе към прохода Маказа, съобщи служебният министър на регионалното развитие.

"До момента са одобрени като подробен устройствен план два етапа от бъдещата магистрала до обхода на Бяла", каза Шишков.

По думите му ако пътят бъде реализиран, в района на Стара Загора магистралата ще пресича автомагистралите "Тракия" и "Марица", което се очаква да рефлектира положително върху местната икономика. 

Според Иван Шишков тунелът под Шипка е планиран „лошо и неправилно“, "защото е с по-една лента в посока". Така е изпълнен и обходният път на Габрово, но от думите му стана ясно, че трасето няма как да бъде разширено.

Министърът на регионалното развитие коментира още, че са подписани договори с фирмите, които ще отговарят за зимната поддръжка на пътищата. „Имам уверение от Агенция "Пътна инфраструктура", че е извършена проверка на строителните фирми, които са спечелили конкурсите и нямам притеснение в тази посока", каза той и допълни, че финансирането е осигурено и в процес на разплащане е 15 на сто авансово плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още