IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ дава допълнителен заем от 50 млн. евро за пешеходната инфраструктура на София

Целта на Столична община е с финансирането да се увеличи делът на проектите за градско развитие с акцент върху пешеходната инфраструктура

15:06 | 12.12.22 г.
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

С допълнителен заем от 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, който ще допълни одобреното финансиране в размер на 60 млн. евро, отпуснато през 2021 г., ще се увеличи делът на проектите за градско развитие с акцент върху пешеходната инфраструктура на София, съобщиха от международната финансова институция.

Заемът от ЕИБ ще позволи на Столична община да финансира многогодишната инвестиционна програма на София за градоустройствени проекти, включително и за изграждане и рехабилитация на общински пътища, трамвайни линии, велосипедни и пешеходни алеи, както и за друга градска инфраструктура в обхвата на действащия План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на българската столица.

От ЕИБ се надяват, че с европейските пари ще се увеличи делът на проектите за градско развитие, насочени към пешеходната инфраструктура, като се постигнат екологични цели, които попадат в обхвата на цялостната операция. Проектът ще подобри ежедневието на гражданите, включително и на хора с ограничена подвижност и ще допринесе за подобряване на чистотата на въздуха.

„ЕИБ е дългогодишен партньор на Столична община и финансира инвестиции в приоритетна публична инфраструктура. Банката подпомага разнородни проекти като изграждането на метрото, рехабилитация на градската пътна мрежа, обновяване на автопарка на градския транспорт, инсталации за интегрирано третиране на отпадъци и друга градска и социална инфраструктура, включително чрез консултантски услуги в хода на подготовката и изпълнението им", посочи вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова при подписването на договора с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тя напомни, че в качеството си на климатична банка на ЕС ЕИБ винаги е засвидетелствала подкрепа с ясна визия за екологично и устойчиво бъдеще.

Столичният кмет съобщи, че е създадена специална програма за изграждане и реновиране на тротоарни настилки, чиято цел е да обнови тротоари във всички райони/квартали на София. „Тези инвестиции ще ни дадат възможност да увеличим повече от десет пъти ремонта на тротоарите в града. Целта е да направим придвижването в града по-удобно, комфортно, сигурно и с това по-предпочитано от гражданите при по-кратки разстояния. Насърчаването на пешеходното движение е важно и за подобряване качеството на въздуха“, коментира Фандъкова.

Investor.bg припомня, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и е собственост на държавите членки. Банката предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигане на политическите цели на ЕС.

ЕИБ работи в тясно сътрудничество с България от 1992 г. и е подкрепила икономиката на страната с близо 5,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още