IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътниците на летище Heathrow са се увеличили тройно през 2022 г.

61,6 млн. пасажери са преминали през лондонското летище през миналата година, но броят им остава под предпандемичното ниво

17:55 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на пътниците, преминали през терминалите на основното британско летище Heathrow, е нараснал повече от тройно на годишна основа миналата година до 61,6 млн. пътници, предаде AFP. Това ниво обаче остава доста под предпандемичното.

Става дума за "най-голямото увеличение на пътникопотока от всички европейски летища", подчертават от Heathrow в свое комюнике.

Броят на пътниците остава на 76 на сто от нивото, отчетено през 2019 г. преди Covid-19. Лондонското летище се сблъска миналата година с редица неуредици, тъй като секторът изпитваше трудности да се справи с възстановяването на търсенето след пандемията.

Пролетните и летните ваканции миналата година бяха белязани от стачки и недостиг на персонал, които доведоха до безкрайни опашки, закъснения, проблеми с обработването на багажа и анулиране на полети.

Heathrow трябваше също да постави таван върху броя на пътниците, преминаващи през обектите му всеки ден - мярка, която бе отменена на 30 октомври.

Летището се сблъска и със стачка на граничната полиция по време на коледно-новогодишните празници, но мобилизирането на военни, които да заменят стачкуващите, ограничи влиянието й за пътниците.

"92 на сто от пътниците са преминали през контрола по сигурността за по-малко от 10 минути по време на коледния пик", увериха от Heathrow, чийто брой пътници е скочил с 90 на сто на годишна основа по време на празниците, достигайки над 5,9 млн. пътници през декември.

"Трансатлантическите полети са били един от основните двигатели за нарасналия обем пътници миналата година" , уточниха от лондонското летище.

Heathrow изрази днес опасенията си, че "възстановяването на авиационния сектор, който е от жизненоважно значение за икономиката, може да бъде забавено от новото въвеждане на тестове за пътници в Обединеното кралство и други места заради нарасналия брой случаи на Covid-19 в Китай".

Летището обяви в края на декември, че иска да наеме 25 хил. души, за да работи с пълния си капацитет през предстоящите пикове на търсене, но предупреди, че очаква да се върне към предпандемичните нива на трафика едва след няколко години. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още