IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски геолози предупредили преди 2 години за опасности при земетресения в Югоизточен Анадол

През 2021 г. доклад на Камарата на турските инженери по геология е бил изпратен до президентството, представители на парламента и партиите

14:13 | 08.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Камарата на турските инженери по геология е изготвила преди две години доклад, в който предупреждава за опасностите от застрояването на градовете около земетръсните разломи в Югоизточен Анадол. Докладът, озаглавен „Градове, които живеят върху разломите“, е бил изготвен от специализирания Консултативен съвет по земетресенията към геоложката камара непосредствено след земетресението в Елязъг-Сивридже с магнитуд 6,8 по Рихтер, което стана на 25 януари 2020 г. То също доведе до десетки жертви и ранени, пише БТА, позовавайки се на информация в турския в. „Миллиет“.

Пораженията, които бяха нанесени в Хатай, Кахраманмараш и Газиантеп от земетресенията на 6 февруари т.г., са били предсказани преди две години, отбелязва „Миллиет“.

Турските специалисти са алармирали, че тези райони, където и в миналото са се случвали големи природни бедствия, се характеризират с алувиален слой на почвата и се намират в зоната на източноанадолския разлом.

През 2021 г. докладът е бил изпратен до президентството, председателството на Великото народно събрание на Турция, до лидерите на парламентарно представените партии, министерството на вътрешните работи, министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата и до ръководството на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации. Докладът обръща специално внимание на опасностите, които се очакват при земетресение в окръзите Хатай, Кахраманмараш и Османие (съседен на Газиантеп - бел. ред.), отбелязва вестник „Миллиет“.

Ердоган обещава бързо възстановяване

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган междувременно съобщи, че броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция е нараснал до 8574 души, а броят на ранените е 49 133 души. Той обеща на засегнатите граждани, че няма да останат без покрив и че до една година ще имат жилища, предаде турската държавна телевизия TRT Haber.

Президентът инспектира в сряда палатковия лагер в окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в понеделник. Той подчерта, че държавата подкрепя гражданите с всички средства.

Президентът се намира в деликатна ситуация, тъй като по-късно през годината му предстоят избори, на които ще трябва да се яви на фона на растящо недоволство от икономиката на страната, инфлация и обезценяване на турската лира.

Ердоган се осведоми при пристигането си на летището в Кахраманмараш за извършваните след земетресението дейности от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и други официални служители, след което потегли към палатковия лагер, издигнат от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

„Нашата цел е в рамките на една година да направим в Кахраманмараш и останалите девет пострадали окръга същото, каквото направихме в други окръзи, където преживяхме бедствия“, каза той, цитиран от БТА.

Президентът обяви, че властите са се свързали с хотели в Алания, Анталия, Мерсин и други градове, където да се настанят хора, останали без покрив. Ние ще посрещнем всички техни нужди в хотелите, добави той.

След оценката на щетите ще изплатим помощ от по 10 хиляди турски лири (530 долара) на засегнатите семейства, добави Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още