IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картата за една линия в градския транспорт на София отново ще бъде налична от 15 март

За тези 6 месеца са продадени толкова годишни карти, колкото предишните две календарни години, изтъква Димитър Дилчев от ЦГМ

10:00 | 12.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 15 март предстои да се върне картата за една линия за софийския градски транспорт във вида, в който беше преди 1 януари, заяви пред БНТ Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

По думите му годишната карта се е превърнала в предпочитан документ за пътуване в София.

"За тези 6 месеца, откакто работи новата тарифна политика, са продадени толкова годишни карти, колкото предишните две календарни години", допълни Дилчев.

Той добави, че всеки, който пътува редовно и си направи сметка, разбира, че годишната карта е най-изгодна, като има вариант за насрочено плащане.

"Около 3% от пътуванията в столицата се извършва с карта за една линия и затова ще се върне от 15 март. Има дни, в които над 60 000 пътувания се извършват с безконтактна карта. Предпочитаният билет е 30 плюс, около 7, 8, до 10 процента от хората, които използват този билет, се прекачват. 30 минути е достатъчен прозорец от време, в който да се извърши втора, дори и трета валидация. В момента валидирането е задължително, но няма глоба, ако не се направи. Не делим хората на различни групи, делим ги на редовни и нередовни", коментира още Дилчев.

Според него от 1 март перфораторите в София „са история“, както и хартиеният билет.

Дилчев изтъкна, че със системата за таксуване и видеонаблюдение столичният транспорт се дигитализира.

"Проверките в столичния градски транспорт са ефективни единствено в присъствието на органите на реда, има акции по различни линии, които ще се засилят", каза още Дилчев.

Investor.bg припомня, че в средата на януари председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев предложи да се върне месечната карта за една линия за наземен транспорт и тази за метро след множество критики и гражданско недоволство сред ползвателите на градския транспорт.

Георгиев определи като напълно справедливи исканията на 36 хил. граждани и допълни, че като юрист няма да позволи ограничаване на правото на избор на гражданите с какви карти да пътуват.

Новата тарифна политика за превозните документи в градския транспорт бе приета с решение на СОС през лятото на миналата година. Тя влезе в сила от 1 януари тази година и трябваше да бъде широко разяснена на гражданите от Центъра за градска мобилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още