IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ: 500 млн. лв. ще струва ремонтът на 100 км от проверени участъци на магистрали

Проверките на качеството на строежа са възложени през ноември заради сигналите за увеличения „пътнотранспортен травматизъм“

12:20 | 12.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Около 100 км от участъци, на които са извършени проверки, от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“ и Северната скоростна тангента, ще трябва да бъдат ремонтирани. За това ще са необходими 500 млн. лв., заяви в ефира на bTV председателят на Управителния съвет (УС) на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Венцислав Ангелов.

Той обясни, че проверките на качеството на строежа са възложени още през ноември заради сигналите за увеличения „пътнотранспортен травматизъм“ и с оглед по-голямата безопасност на пътищата. Тези проверки са целели и АПИ да установи защо се е стигнало до деформации на пътните участъци, да се провери какви материали и по какъв начин са вложени, обясни още той.

В края на февруари, при инспекция на Северната скоростна тангента, регионалният министър Иван Шишков обясни, че проверки обхващат всички части от магистралите, които видимо са започнали да имат проблеми.

В началото на годината АПИ обяви, че планира започне ремонт на 3 хиляди километра през 2023 г. Според Ангелов приоритет през тази година е доизграждането на автомагистралите "Хемус", "Струма“, „Европа“ и на пътя Русе-Бяла, обхода на град Бяла, както и трасето от Видин до Ботевград.

"Автомагистралите ще бъдат доизградени с национален бюджет с помощта на европейски програми. Ще се търси и друг вариант за финансиране на тези участъци – определени участъци да се отдават на концесия", обясни Ангелов и за пример даде участък от 70 км. от Монтана до София през прохода „Петрохан“ с дублиращо трасе, за което държавата няма да бъде ангажирана с разплащане с пътно-строителни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още