IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ планира да ремонтира 3 хил. километра през тази година

Приоритет е доизграждането на "Хемус", "Струма“, „Европа“, съобщи Венцислав Ангелов, председател на управителния съвет на пътната агенция

18:20 | 12.01.23 г.
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) планира до края на януари да направи инвестиционна програма за ремонти и поддържане на републиканската пътна мрежа. Планът е 3 хиляди километра да влязат в ремонтни дейности през 2023 г. Това съобщи пред БНТ инж. Венцислав Ангелов, председател на управителния съвет на агенцията.

По думите му приоритет през тази година е доизграждането на автомагистралите "Хемус", "Струма“, „Европа“ и на пътя Русе-Бяла, обхода на град Бяла, както и трасето от Видин до Ботевград.

"Автомагистралите ще бъдат доизградени с национален бюджет с помощта на европейски програми. Ще се търси и друг вариант за финансиране на тези участъци – определени участъци да се отдават на концесия", обясни инж. Венцислав Ангелов и за пример даде участък от 70 км. от Монтана до София през прохода „Петрохан“ с дублиращо трасе, за което държавата няма да бъде ангажирана с разплащане с пътно-строителни фирми.

Той потвърди, че трасетата са важни за регионите и икономическия растеж на държавата.

Ангелов посочи, че АПИ разполага с анализ за най-опасните участъци по пътищата и предприема мерки за обезопасяването им с ремонти и с обозначаване с табели. До края на януари ще има план за справяне с проблема заради риска от транспортни произшествия.

Що се отнася до по-малкото пари, събрани от тол такси и винетки през миналата година, той не отрече, че те не са достатъчни за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Ангелов потвърди, че ще има промяна в софтуера на АПИ, който ще прецизира известяванията за винетки, за да се намалят нарушенията.  

По думите му парите за зимното поддържане на пътищата, които не се използват за почистване на снега, ще се прехвърлят за ремонти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още