IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три нови самолета A220 ще получи през лятото националният превозвач Bulgaria Air

С новото попълнение компанията ще бъде още по-ефективна и ще разшири съществуващата мрежа като брой седмични дестинации, посочи директорът ѝ Христо Тодоров

21:14 | 17.03.23 г.
Снимка: Bulgaria Air
Снимка: Bulgaria Air

Bulgaria Air очаква да получи три от най-енергийно ефективните самолети от най-новото поколение на Airbus 220 . През юни, август и септември трябва да пристигнат модерните лайнери със 143 седалки. Христо Тодоров, директор на Bulgaria Air, съобщи, че работата по поръчката е започнала още преди пандемията – през 2019.

„Националният превозвач избра този тип самолет заради новия тип двигатели със значително по-нисък разход на гориво – до 30-35% от сегашните самолети, с които оперираме при редовните полети“, обясни той пред Александър Богоявленски от предаването „Авиошоу“ на Bulgaria ON AIR. Откъс от интервюто беше излъчен в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Христо Тодоров посочи, че с попълнението от нови самолети Bulgaria Air ще бъде още по-ефективна и ще разшири съществуващата мрежа като брой седмични дестинации, ще достигне и до нови пазари. „Така ще се редуцират разходите ни за гориво и емисии и ще имаме по-голямо предлагане като капацитет на своите клиенти“, уточни той.

Тодоров потвърди, че Bulgaria Air ще запази двукласовата конфигурация и при новите самолети, които ще имат осем места в „Бизнес класа“, с различни седалки и пълен кетъринг.

„Новата техника ще увеличи самолетния парк на авиокомпанията с 15% в следващите две години, въпреки че ще се освободи от ембраерите си и два А319, които през 2025 г. ще върне на лизингодателя, посочи директорът на Bulgaria Air. – Седалковият капацитет ще се увеличи с около 32% и така авиокомпанията планира да увеличи пазарния си дял.“

Новите самолети ще полетят към основните европейски дестинации на Bulgaria Air – Париж, Амстердам, Лондон, Франкфурт.

Семейството на А220 е най-ефективния малък тяснофюзелажен самолет, с най-голямата кабина в своя клас, предназначен за пазарния сегмент от 100 до 150 седалки и обхват до 1100 мили. По данни на производителя има 25% по-ниски СО2 и 50% по-ниски NOx емисии от стандартно. С 50% е по-тих от предишното поколение самолети.

С него летят големи европейски авиокомпании като Lufthansa Group и Air France. Произвежда се канадския завод на Airbus в Монреал, а за американските клиенти – в Мобайл, Алабама.

Повече за перспективите за българската авиоиндустрия ще разберете от „Авиошоу“ в събота по Bulgaria ON AIR.

Всички гости в предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още