IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отсечката на „Струма” между Благоевград и Симитли може да бъде пусната лятото

Укрепителните дейности на свлачището преди тунел „Железница“ не позволяват отсечката да бъде пусната в експлоатация за момента

18:36 | 28.03.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Отсечката от автомагистрала „Струма” между Благоевград и Симитли в едното платно се очаква да бъде пусната в експлоатация в средата на лятото. Това каза регионалният министър Иван Шишков, който направи инспекция на започналите преди няколко дни укрепителни дейности на свлачището преди тунел „Железница”. Именно то засега не позволява отсечката да бъде пусната в експлоатация. Укрепването ще струва 80 млн. лева, като през лятото ще бъде пуснато движението в платното в посока София.

„Идеята е да бъде еднопосочно, защото ако е двупосочно, няма да се постигне никакъв ефект от нормализация на движението. Това, което ще направим, ще бъде в едната посока - към София. Другата ще върви по стария път. Надяваме се след още няколко месеца укрепването да бъде завършено окончателно, за да може да имаме целия участък от магистралата, който ще бъде до разклонението за Банско”, посочи регионалният министър.

Регионалният министър съобщи още, че има искане от прокуратурата да бъдат направени проверки на строителството на автомагистрала „Хемус“ от София до пътен възел „Яна”. Проверките на „Хемус“ ще бъдат направени на 2000 кв. м, което означава взимане на проби през около 250 метра, както и от още няколко пътни участъка, обясни Шишков. 

Искането на прокуратурата идва след като Агенция „Пътна инфраструктура“ направи анализи на няколко ядки от различни пътища, които показаха нередности. „Целта ни беше да установим състоянието на пътищата и как да ги ремонтираме, но когато прокуратурата и МВР поискат, се налага да бъдат направени по-обстоятелствени проверки във връзка с тези разследвания и такива ще бъдат извършени по предписание на прокуратурата“, каза Шишков, цитиран от БТА.

Министърът коментира, че едва след изборите ще представи обобщени резултати колко средства са загубени от некачествено строителство на пътищата. „По-големият проблем е това, че магистралите се налага да бъдат ремонтирани в по-кратки срокове. Това е и финансов проблем, освен че ни създава дискомфорт при пътуването, защото се налага да бъдат ремонтирани по-често. Нямаме достатъчно магистрали и обходни пътища, което създава огромен проблем на движението в България“, заяви Шишков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още