IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шишков: До няколко месеца започва строителството на последния участък от АМ „Европа”

Участъкът от София до Сливница ще свърже столицата с ГКПП „Калотина“

14:57 | 15.02.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Започва процедурата за отчуждаване на последния участък от автомагистрала "Европа". Това е участъкът от София до Сливница, част от магистрала "Европа", който свързва София с ГКПП „Калотина“.

Това съобщи на брифинг след заседанието на Министерския съвет регионалният министър Иван Шишков.

Министърът посочи, че участъкът от Сливница до Драгоман вече е изграден, а отсечката от Драгоман до граничния пункт "Калотина" се очаква да бъде въведена в експлоатация до два месеца.

Иван Шишков припомни, че в края на миналата година е одобрен подробният устройствен план за участъка на магистрала "Европа" от София до Сливница. "Следващото действие е да започнем процедурата за отчуждаване, за да можем да построим и последния участък“, каза той. И изрази надежда до няколко месеца да започне строителството на последния участък на магистралата.

"Днес направихме още една стъпка за недостроената магистрала "Европа". Трябват ни подробни планове, разрешително за строеж. Надявам се до няколко месеца ще стартира строителството и на последния участък“, посочи регионалният министър.

Министърът припомни, че крайният срок за построяването на магистралата беше краят на тази година и той няма да бъде спазен, но е изключително важно да бъдат построени 50% от този участък, за да не бъде загубено европейското финансиране.

Шишков каза, че се работи интензивно, за да не се загубят евросредства. Според него днешното решение е изключително важно за „спасяването на магистралата и за спасяването на тези пари, които в противен случай държавата щеше да загуби“. „Не мога да кажа колко точно са те, защото са по оперативна програма, която не е в МРРБ", уточни регионалнит министър. 

Европейската комисия (ЕК) преди две седмици одобри 183 млн. евро за изграждане на малко над 33 км от магистрала „Европа“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Магистралата има проектна скорост от 110 км/ч. Пътят е широк 27 м., с две ленти във всяка посока на движение.

Трасето на АМ "Европа" е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и е важна връзка с Ориент/Източно-Средиземноморския коридор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
До: dobaЧерно Море при най-оптимистичния вариант, ще започне да се строи след 3 години и ще се завърши след 8.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
А АМ Черно Море - кога ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още