IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от магистрала „Европа“ може да бъде пусната до края на годината

Регионалният министър увери, че ГКПП „Калотина“ и магистралата ще бъдат свързани до месец

14:08 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
ГПКП „Калотина“. Снимка: БГНЕС
ГПКП „Калотина“. Снимка: БГНЕС

Част от магистрала „Европа“ може да бъде пусната до края на годината. Това съобщи служебният регионален министър Иван Шишков, който посети ГКПП „Калотина“ със служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

„Дойдохме, за да видим трасето на магистрала „Европа“, начина на свързване с пункта и как да се оптимизира дейността му”, каза Демерджиев. 

Иван Шишков посочи, че има възможност движението да бъде пуснато частично, за да бъде облекчен трафикът. „Между ГПКП „Калотина“ и АМ „Европа“ има участък около 150 метра, който е извън проекта, но е планувано да бъде одобрено разширяването му към граничния пункт“, каза министърът, цитиран от БТА.

Пунктът ще се свърже с магистралата съвсем скоро, до месец, посочи Иван Шишков. Той допълни, че целта на служебното правителство е директно от магистрала „Европа“ да се влиза в пункта. „Мога да уверя, че пунктът ще се свърже с магистралата, а не пунктът да се свърже с двулентов път, както е на гръцката граница на „Кулата“, отбеляза Шишков. 

„Автомагистрала „Европа“ представлява много проблеми и малко строителство, но започва разрешаването на проблемите един по един", обобщи Шишков.

По думите му друг проблем за магистралата е бил третият лот, който е между София и Сливница. „Подобрихме подробно устройствен план, но той ще се забави, защото трябва да бъде изчакано решението за строеж", обясни министърът. Според него това няма да стане по-рано от следващите три-четири месеца, защото е предвидено и отчуждаване.

Ще има и паркинги, където ще могат да паркират тирове, за да не бъдат създавани проблеми на пункта. „Това е нещо, което липсваше на проекта. Всички знаем колко е необходимо в пиковите моменти да има места за паркиране на тежкотоварните камиони. Още повече, че тук се касае за магистрала, където автомобилите се движат с голяма скорост и те няма как да се изсипят на пункта", коментира Иван Демерджиев. 

Строителството на втория етап на граничния пункт също започва, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. „Целта е след като магистралата бъде завършена, тя да бъде свързана с пункт с много по-голям капацитет", каза той и добави, че трасетата ще бъдат увеличени до 28. Според него със завършването на този проект трафикът ще бъде облекчен. 

„По същия начин работим и по отношение на всички други основни гранични пунктове в страната. „Капитан Андреево“, „Кулата“ и двата северни пункта на Русе и Видин. Идеята е да бъде увеличена пропускливостта навсякъде", обясни Демерджиев. Срокът на изпълнение на проекта е 180 дни, уточни министърът и допълни, че очаква лятото на следващата година пунктът да е обновен.

„Ремонтните действия ще се извършват поетапно, обясни вътрешният министър. Ще се стремим минимално да засягаме трафика", каза още Демерджиев. Той отбеляза, че е създадена работна група, която следи изпълнението на проекта, за да няма забавяне. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още