IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военното министерство обяви обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за МиГ-29

До 3 май се събират оферти с прогнозна стойност 16 млн. лева без ДДС за старите самолети

16:03 | 05.04.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29. Оферти се събират до 3 май. Прогнозната цена за основния капитално-възстановителен ремонт на двигателите тип РД-33, сер. 2, е 16 млн. лева без ДДС. Обявата е публикувана в регистъра за обществени поръчки.

Срокът за изпълнение на ремонтните дейности на всеки един двигател не трябва да бъде по-голям от девет месеца.

Investor.bg припомня, че Министерството на отбраната обяви обществена поръчка и за закупуването на шест двигателя за самолетите МиГ-29 на стойност 26,4 млн. лева с включен ДДС. Крайният срок за подаване на офертите е до края на април.

Целта на поръчките е плановете на военното ведомство да гарантират преходния период за изтребителната ни авиация, която носи бойно дежурство по границите на България, между преждевременно изведените от експлоатация МиГ-29 и закъсняващите F-16.

В момента страната ни разчита само на МиГ-29, от които постоянно могат да се използват не повече от 7-8 самолета по едно и също време. Ако не намери сега двигатели за остарелите си изтребители, то техният ресурс може да бъде удължен най-много до края на 2023 г. Първите изтребители F-16 се очакват през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още