IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing откри нов производствен дефект в серията Dreamliner

Компанията трябва да провери всички произведени 90 Dreamliner-а, като това ще отнеме до две седмици 

10:30 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производителят на самолети Boeing съобщи, че производството на 787 Dreamliner ще бъде забавено, след като компанията е открила нов производствен дефект. Boeing обаче е оптимистично настроен, че все пак ще успее да достави 70 до 80 от широкофюзелажните самолети тази година, както е планирано, се казва в корпоративно изявление.

Проблемът, който не застрашавал безопасността на полетите, се отнася до обков за хоризонталния стабилизатор на 787, който се произвежда в завода на Boeing в Солт Лейк Сити. Сега Boeing трябва да провери всички произведени 90 Dreamliner-а и да ги ремонтира, ако е необходимо, преди да бъдат доставени. Процесът ще отнеме две седмици, пояснява концернът, цитиран от Bloomberg. 

Проблемът не засяга пряко самолетите 787, които са в експлоатация. От Boeing не могат да кажат от колко време е проблемът. „Уведомили сме Федералната авиационна администрация (FAA) и нашите клиенти и ги информираме за напредъка си", се казва в изявлението на компанията. 

Дефектът на Dreamliner се появява в неподходящ за концерна момент. Едва през април бе оповестен проблем с монтажа на стойките на 737. Главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун говори за „стряскащ дефект", който едва ли е бил видим за работниците. През май пък бе оповестено, че Boeing е започнал да доставя модернизираните самолети 737.

През февруари FAA временно спря доставките на 787, след като Boeing установи грешка при анализа на данни, свързана с предната херметизирана кабина. Въпреки това производителят успя да разреши проблемите и доставките на 787 бяха възобновени.

От пускането в експлоатация през 2004 г. Boeing е доставил повече от 1000 самолета от този тип. Проблемите с Dreamliner забавиха възстановяването на самолетостроителя от икономическото въздействие на пандемията и сериозните проблеми със 737 MAX след две катастрофи на самолети от този вид през 2018 и 2019 г. Сега производителят се стреми да увеличи производството на Dreamliner до 10 самолета месечно до средата на десетилетието - ключова цел за изпълнението на целите на мениджмънта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още