IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Air France-KLM засенчва прогнозите на фона на силното търсене на полети

Групата очаква възстановяване на капацитета до нивата отпреди пандемията през 2024 г.

11:06 | 28.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френско-нидерландската авиационна група Air France-KLM отчете печалба за второто тримесечие, която надмина пазарните прогнози на фона на силното търсене на полети, което според компанията не показва признаци на забавяне, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба на Air France-KLM нараства с 90% на годишна база до 733 млн. евро, което е повече от оценката на анализатори за 649 млн. евро, кат броят на пътниците се повишава наред с по-високия коефициент на натоварване. Приходите междувременно се увеличават с 14 на сто до 7,6 млрд. евро, като и този показател надви пазарните очаквания.

Групата заяви, че темпът на резервации остава стабилен, дори за нискотарифното звено Transavia, което през последните месеци беше разтърсено от стачките на френските служители и недостига на машини в Нидерландия.

Air France-KLM не е единствената авиокомпания, която се възползва от силното търсене на въздушен транспорт, което помогна за увеличаване на балансите след продължителния период на ограничения на пътуванията по време на пандемията от коронавирус. Миналата седмица EasyJet Plc обяви, че продължава да отчита силен импулс при резервациите през зимата, докато американските превозвачи са се възползвали от скока на отвъдграничните полети.

Въпреки това растат опасенията относно по-дълготрайната устойчивост на търсенето, тъй като потребителите се сблъскват с ускорена инфлация и ръст на разходите по ипотечни кредити.

В понеделник Ryanair Holdings Plc понижи прогнозата си за трафика за цялата година и заяви, че ще обмисли намаляване на цените на билетите, за да запази търсенето през зимата, тъй като пътниците стават по-чувствителни към разходите.

Air France-KLM очаква да работи с 95% от капацитета си през тази година в сравнение с нивата от 2019 г., а през 2024 г. да се възстанови допълнително до равнищата отпреди пандемията.

В нидерландската KLM дейността се е стабилизирала въпреки пречките във веригите на доставка, затегнатия пазар на труда и проблемите с наличността на машините.

Компанията също така каза, че е започнала ексклузивни преговори с Apollo Global Management за потенциално финансиране в размер на 1,5 млрд. евро за своята програма за лоялност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още