IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са машините, необходими за обработката на бетон?

Бетонобъркачките и вибраторите за бетон улесняват процеса на работа

15:49 | 14.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: iStockphoto.com
Снимка: iStockphoto.com

При обработката на бетон има някои машини, които улесняват процеса на работа. Една от тях е бетонобъркачката. Тя се използва за обработката на цимент, пясък и вода с цел получаване на хомогенна смес. Бетонобъркачките разполагат с въртящ се барабан, в който се смесват материалите.

Ако ще обработвате по-малко количество материали, можете да се спрете на преносими бетонобъркачки. Това Ви осигурява възможност да направите сместа на работното място. Бетонобъркачките позволяват автоматизиране на работата, тъй като в противен случай материалите трябва да се смесват ръчно в количка, но това изисква сериозен физически труд и време. Освен това с бетонобъркачката материалите ще се смесят много по-добре един с друг и в резултат ще се получи хомогенна смес, която можете да използвате веднага.

Бетонобъркачките можете да ги срещнете и с други наименования, включително бетонарки, миксери, смесители, машини за разбъркване на бетон. Те се делят според захранването и биват с електрически, бензинов и дизелов двигател. Много по-рядко се използват хидравличните. Бетонобъркачките, които имат електрически двигател, се използват най-често в домашни условия по време на ремонтни дейности или пък за по-леки строителни задачи. Биват още монофазни и трифазни, съответно с напрежение 220 V и 380 V. Електрическите миксери са лесни и удобни. Те не са подходящи за по-тежка работа. Може да се използват и на закрито заради по-малките си размери.

Бензиновите и дизеловите бетонобъркачки обаче са предназначени за големи строителни обекти и професионална употреба. Те са значително по-шумни, но са подходящи за интензивна работа при сурови условия. Те са и по-здрави, но пък изискват по-голяма поддръжка. Голяма част от машините включват гуми и теглич, за да се пренасят по-лесно. Хидравличните, които са по-рядко срещани, имат по-ниска цена, но с тях се борави лесно. За тяхното разтоварване се изисква хидравлично рамо. Работят с хидравлично зареждане и изпразване.

В зависимост от начина си на работа бетонобъркачките могат да бъдат с барабанен или отвор тип тава. Първите са по-разпространени на пазара и се подразделят на следните видове: с накланящ се барабан, с ненакланящ се барабан и реверсивен тип. Бетонобъркачките с накланящ се барабан обработват бетона, докато се накланят надолу. Те доставят бетона чрез гравитация, която накланя барабана надолу. При ненакланящите се бетонобъркачки барабанът се върти около хоризонталната си ос. Когато се стигне до момента за изхвърляне на бетона, бетонобъркачката използва улей. Барабанът се отваря в двата края, като материалите се изсипват през единия край, а сместа се събира от другия. За работа с тези бетонобъркачки е подходящ инертния материал с диаметър на частиците поне 7,5 см.

Реверсивните миксери се оприличават на ненакланящите се, но разликата е, че при тях се получава обръщане на движението на сместа в различните посоки. Барабанът е оборудван с два отвора, като единият служи за изливане на материали, а другият – за изхвърляне на получената смес. Този тип бетонобъркачки са предназначени за сухи смеси.

Бетонобъркачките с отвор тип тава пък включват съд с кръгла форма, в който бетонът се смесва чрез лопатки. Те имат формата на звезда. Тези бетонобъркачки се подразделят на такива със статична тава, където само лопатките се въртят около оста си, както и на такива, при които съдът се върти, а остриетата са в статично положение. Лопатките също така може да се регулират по височина.

Снимка: dewalt.com.au Снимка: dewalt.com.au

Вибратори за бетон

След като е готова сместа и положена върху повърхността, е ред на вибраторите за бетон, които служат при полагане на материала. Те премахват въздушните мехурчета, които се получават, докато се слага бетонът. Целта на вибраторите е да се осигури по-качествена структура и здравина. По време на работа вибраторите създават вибрации, които от своя страна изкарват мехурчетата в излетия вече бетон. Вибраторите биват бензинови, електрически, акумулаторни и пневматични.

Те се делят също на вътрешни, външни и повърхностни. Вътрешният вибратор е иглен. Той включва гъвкав вал, на края на който има вибрираща игла. Иглите имат различни диаметри, а валовете са с различни дължини. Машината разполага също със задвижващ блок. Целта на гъвкавия вал е да завърти тежестта във вибриращата игла. Тя от своя страна се слага в излетия бетон и отстранява въздушните мехури.

Съществуват и високочестотни вибратори за бетон, при които само с едно задвижване могат за захранят повече от един вал. При тях двигателят се намира в главата на вибратора, а през маркуча преминават проводниците.

Освен вътрешни има и външни вибратори. Те се използват за уплътняване на големи и фиксирани бетонови форми. Могат да се захванат хоризонтално или вертикално към бетонова маса, а в процеса на работа могат да се преместват. Вибрациите преминават първоначално през фиксаторите на конструкцията, което води до загуба на част от силата. Външните вибратори се използват за уплътняване на бетон, където не може да се използват вътрешните. Такива примери са арките и тунелите.

Последният вид вибратори за бетон са повърхностните. Те биват различни видове, включително виброрейки и вибромастари. Използват на повърхността на положения бетон. Могат да се използват само в случаите, когато дълбочината на бетоновата покривка достигне 20 см. Ако дълбочината е повече, трябва да се използват вътрешните вибратори.

Откъде да закупя тези продукти?

Ако ще полагате бетон или Ви е необходима машина за постигане на хомогенна смес, можете да изберете такава от onlinemashini.bg. Онлайн магазинът предлага разнообразие от бетонобъркачки и вибратори за бетон на едни от най-ниските цени на пазара.

При каквито и да било въпроси можете да се обърнете към професионалистите, които ще Ви съдействат по телефон или онлайн. Поръчката се прави бързо и лесно без да е необходима регистрация. Освен това имате опция преглед и тест на всяка машина, преди да платите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още