IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специална настилка за намаляване на скоростта се поставя на 15 ключови пътни артерии в София

Автомобил е бил засечен да се движи с над 240 км/ч - най-често такива антирекорди се поставят по Околовръстното, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев

16:21 | 18.08.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Месец преди началото на учебната година вече се поставя специална настилка с повишен коефициент на сцепление на столични булеварди, близо до училища и детски градини. Полагането на тази настилка намалява спирачния път преди пешеходните пътеки и опасните зони, като може да се използва и в рамките на остри завои, където е важно доброто ниво на сцепление при всякакъв тип метрологични условия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът Дончо Барбалов провериха полагането на такава настилка по бул. „Васил Левски“, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Георгиев коментира, че това е една от мерките за безопасност по пътищата, приети от градския парламент, която се изпълнява от общината. „Подготвяме се ударно за 15 септември и работим върху това да подобрим пътната безопасност", каза той.

Георгиев съобщи, цитиран от агенция „Фокус", че автомобил е засечен да се движи в София с над 240 км/ч. „Опасявам се като обявяваме новите рекорди да не реши някой да ги бие. Това са черни рекорди. Най-често те са по Околовръстното", добави председателят на СОС.

Той каза още, че над 8000 нарушения с над 125 км в час са засечени само за месец чрез общинските табла. Георгиев изрази надежда, че депутатите ще си свършат работата през септември, за да може над 700 общински камери да бъдат вързани, и КАТ да има достъп до тях. Според него когато санкцията и наказанието е неизбежно, само тогава има превенция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Иновативната настилка с повишен коефициент на сцепление се полага на 15 места в София, там, където по закон може да се поставят повдигнати пешеходни пътеки. Те са релефни и с дебелина от половин сантиметър. Неслучайно са и червени, защото когато шофьорите ги видят, трябва да им светне червената лампичка да намалят скоростта, посочи още Георгиев.

Освен това настилката е с по-добро сцепление - доста се скъсява спирачният път, така че да може в по-лошо време колите да спрат по-бързо с цел сигурността на пешеходците. Продължава работа по осветяването на пешеходните пътеки  - вече такива са над 300. Има 20 нови поставени ограничители и пешеходни острови, поставени на ключови места в града. През последната година над 150 кръстовища също са обезопасени, посочи председателят на СОС.

Към момента положена такъв тип маркировка има на бул. „Ал. Стамболийски“ при ул. „Осогово“, бул. „Сливница“ при ул. „Русе“, ул. „Н.Коперник“ (при 168 ЦДГ и 93-то средно училище).

Кметът на София Йорданка Фандъкова (на снимката) провери полагането на специалната настилка по бул. "Васил Левски". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Кметът на София Йорданка Фандъкова (на снимката) провери полагането на специалната настилка по бул. "Васил Левски". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В момента се полага такава настилка и на бул. „Васил Левски“ при ул. „Цар Симеон“ при Софийска математическа гимназия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 8 месеца
УХ КАК ПРИКАЗНО ВЪЛШЕБНО ЩЕ СЕ ИЗЛЮЩИ И ИЗДУПЧИ И НИКОЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА Я РЕМОНТИРА ИЛИ ОБНОВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 8 месеца
izgleda kao перашка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още