IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите частни влакове ще тръгнат в България през 2024 г.

„ПИМК Рейл Експрес“ вече разполага с 16 нови локомотива, каза управителят ѝ Пенко Несторов

13:50 | 30.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първата ЖП линия с напълно нови частни влакове и услуги ще тръгне между Пловдив и Бургас до 2025 г. Това каза Пенко Несторов, управител на „ПИМК Рейл Експрес“ (PIMK Rail Express) в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. През октомври компанията получи лиценз за железопътен превоз на пътници. За да спази условията на лиценза си обаче, до една година трябва да пусне линията София-Бургас.

„Крайно време е моделът на железопътните превози в България да бъде разчупен, за да могат българите да получат качествено обслужване, достойно за 21-и век, и да има реална конкуренция на пазара. Искаме да покажем, че дори в България може да се пътува добре с влакове“, каза Несторов.

Бизнес моделът на компанията не предвижда да се излезе на печалба в кратки срокове, защото секторът на железопътните превози е силно консервативен, а инвестициите са дългосрочни, обясни Несторов. Ще се заложи на бърз превоз с модерни вагони и услуги. Според него състоянието на ЖП услугите е следствие от липсата на конкуренция в сектора. 

„Нещото, което ще бъде коренно различно, ще бъде качеството на услугата. Много силно разчитаме, че ще бъдат завършени всички модернизации на линиите, в частта, в която смятаме да оперираме - бихме използвали подвижен състав с подходяща скорост, новите линии позволяват скорост до 160 км/ч.“, каза още той.

Компанията ще се стреми да направи пътуването с влак по-бързо, чисто и уютно, с нови вагони.

В момента текат преговори за закупуването на вагони, като ще се разчита на електрически мотрисни влакове от чужбина, тъй като в България няма потенциал за производство на изцяло нови пътнически вагони. Компанията вече разполага с 16 нови локомотива и чака доставката на още три.

В сектора на ЖП транспорта в момента има готовност за протести заради наложените нови такси от Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ), коментира още Несторов. От 1 ноември НКЖИ е увеличила една от таксите си за достъп до ЖП мрежата и е наложила няколко нови, като това противоречи на директивите и регламента на ЕС, каза Несторов. Всички членове на асоциацията ще обжалват новите такси и търсят срещи с транспортния министър.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още