IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев обеща свързаност на българските пристанища със Средиземно море до 5 години

В бюджета за този коридор е заложена гаранция от 6 млрд. евро, каза финансовият министър

18:54 | 31.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ключова роля за устойчивата инфраструктура и свързаността в Югоизточна Европа заема връзката Север - Юг с изграждането на магистрала, която ще свързва Гърция и Румъния през България. Надяваме се процедурите да приключат възможно най-бързо и проектът да бъде завършен до пет години. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на своето участие на първата международна конференция в Солун "Форум за свързаност на Югоизточна Европа", съобщават от финансовото министерство.

С тази магистрала ще бъде завършена напълно картата на свързаност, осигуряваща изход от пристанищата на България към Средиземно море. Той припомни, че старият път, свързващ северните страни през Балканите, е бил между Виена и Истанбул, а днес е необходима нова връзка по оста Север – Юг до Средиземноморието.

Проектът за новия коридор беше обсъждан в началото на октомври и от премиерите на България, Гърция и Румъния – Николай Денков, Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку, в резиденция „Евксиноград“ край Варна и касае свързаността от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца.

В бюджета за този коридор е заложена гаранция от 6 млрд. евро и се очаква избор на консорциум изпълнител, който ще поеме изграждането му, каза Асен Василев в Солун.

На въпрос за финансирането на проекта министърът на финансите отговори, че страната ни ще поиска средства от Европейския съюз за компенсиране на разходите, но няма да спира изпълнението на проекта. „Това е много важно за търговията между страните, особено след войната в Украйна и случващото се в Газа“, подчерта Василев. 

Василев заяви, че се надява възможно най-скоро да бъде завършен и друг ключов проект, важен за свързаността между България и Гърция – а именно Западният коридор (автомагистрала "Струма"). Работата по половината от липсващите 15 километра магистрала ще приключи в началото на 2024 г. За останалата половина се очаква становището на ЕК по екологични въпроси около проекта.

Тръбопроводът Бургас - Александруполис, който включва два участъка, един за суров нефт и един за нефтопродукти, също беше акцент в изказването на българския финансов министър. „Идеята е да използваме интерконектора възможно най-много и ние правим проучване за осъществимост, за да можем да направим тази връзка“, каза той. И допълни, че тръбопроводът е геополитически много важен заради войната в Украйна, като уточни, че геополитиката не трябва да е единствената причина, ако няма търговски мотив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още