IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се гратисен период за забраната на най-замърсяващите автомобили в центъра на София

Екологичната категория на автомобила вече се определя според измерванията на отработените газове

19:06 | 28.11.23 г. 1
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Обмисля се въвеждането на гратисен период за забраната за влизане на най-замърсяващите автомобили в центъра на София. Това заяви пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, цитиран от БТА във връзка с приетия още миналата година регламент най-старите автомобили да не могат да влизат в специална нискоемисионна зона в центъра на столицата за периода декември-февруари.

По думите на Терзиев мярката не е уредена добре и не е имало достатъчно добра разяснителна кампания.

Като друго предизвикателство той посочи софтуерът за контрол на автомобилите в нарушение. Системата не е минала някои процедури и въвеждането ѝ в момента се обжалва, поясни кметът на София.

Терзиев подчерта, че забраната не може да бъде отложена, защото Столичният общински съвет на практика не може да работи. Не е ясно и как точно ще се налагат санкциите.

„Има доста неща, които трябва да се изчистят, но с екипа ми работим да ги отстраним максимално бързо“, коментира той.

Междувременно транспортният министър Георги Гвоздейков посочи, че вече са в сила новите изисквания за техническите прегледи, според които при определянето на екологичните групи на автомобилите ще се отчитат реалните данни от измерването на отработените газове.

Досега, ако в свидетелството за регистрация не е отразена екологичната категория на автомобила, екогрупата се определяше в зависимост от датата на първата регистрация без да се вземат предвид измерванията, припомни Гвоздейков на кръгла маса „Предизвикателства пред устойчивата мобилност. Отключване потенциала на България“, организирана от Асоциацията на автомобилните производители.

„От следващата година техническите пунктове трябва да осигурят свързаност на уредите за измерване с информационната система на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, така че данните да постъпват автоматично по електронен път“, каза още министърът, цитиран от пресслужбата на транспортното министерство.

„Обсъжда се идеята за създаването на единен регистър за пътните превозни средства с всички данни за техническото състояние, изменения на конструкцията, изминати километри, ремонти, техническо обслужване и други. Това ще даде пълна информация за състоянието на автомобилите и възможност на потребителите да направят информиран избор при покупката на автомобил“, допълни Георги Гвоздейков.

Според данни на Министерството на транспорта от началото на ноември над 70% от автомобилите, регистрирани в България, са над 15-годишни, а леките автомобили до пет години са едва 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
aldy
преди 5 месеца
И защо грижата за чистотата на въздуха е само за центъра на София? Щото там живеят паралиите с лесните пари ли? Защо за другите части на столицата въздухът може да е по-замърсен? А бре, шапки непоръбени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още