IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище Русе се приближава с една крачка към гражданските полети

Операторът на съоръжението, с когото общината подписа договор без търг, е подал документи в ГД ГВА за издаване на удостоверение за експлоатационна годност

18:59 | 11.12.23 г.
Снимка: Община Русе
Снимка: Община Русе

Операторът на Летище Русе - „Еърпорт Русе“ ООД, с който местната община подписа договор без търг в началото на тази година, е внесъл документи в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ за издаване на удостоверение за експлоатационна годност на съоръжението съгласно Закона за гражданското въздухоплаване.

Това е стъпка напред към осъществяването на граждански полети от и до летището, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Община Русе.

Предвижда се да се даде възможност за излитане и кацане на самолети Airbus 320 и Boing 737, както и изграждането на един или два хангара за техническо обслужване на самолетите.

От местната администрация посочват, че през последните месеци е изградена осветителната система на полосата за излитане и кацане. Според общината летището край Русе е първото в България с LED осветление със слънчеви батерии.

Изградена е и 9-км периметрова ограда, теренът на летището е цялостно почистен, включително и пистата, а сградата на пътническия терминал е обновена. Монтирани са и два ветропоказателя, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO. Закупени са също стационарни и мобилни цистерни за гориво.

Снимка: Община Русе Снимка: Община Русе

Община Русе, след решение на местния парламент, подписа в края на февруари договор с „Еърпорт Русе“ ООД за оперирането на летището. Собственици на дружеството са Антони Търницов, експерт в сферата на българското въздухоплаване, който има опит и от работата си по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г., и Христо Крушарски, чийто бизнес е свързан със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ.

С подписването на договора отпадат разходите на общината за поддръжка на съоръжението, които за 2022 г. са били в размер на 91 хил. лева.

Договорът с „Еърпорт Русе“ е за срок от 10 години, като летището ще се ползва безвъзмездно от компанията на Христо Крушарски във връзка с борбата с градушките.

Споразумението предвижда компанията, в рамките на 24 месеца, да извърши необходимите ремонти и да подготви документацията, необходима за ползването на съоръжението като гражданско летище. Общата стойност на тази инвестиция е около 2,6 млн. лева.

Ако това не бъде изпълнено, общината може да прекрати договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а подобренията остават нейна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още