IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София може да остане без градски транспорт за празниците

Транспортните синдикати са готови да обявят стачка

12:35 | 17.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Стефан Василев/БГНЕС
Снимка: Стефан Василев/БГНЕС

София може да остане без градски транспорт по Коледа, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия. По думите му транспортните синдикати имат готовност да обявят стачка, като за утре е планирано предупредително автошествие, което да блокира столицата за около два часа по обяд, пише БНР.

Според синдикалния лидер от управляващите зависи дали ще се стигне до ефективни стачни действия. Основна причина за недоволството са възнагражденията на работещите в сферата.

"Исканията, те са съвсем логични, разбираеми и постижими“, коментира Димитров. Той твърди, че всички средства, необходими за увеличение на заплатите в градския транспорт в София, Пловдив, Варна и другите по-големи градове в страната, възлизат на около 40 млн. лева.

Димитров коментира, че ако депутатите не пожелаят да чуят исканията и няма решение в близките дни, има „сериозна решимост за ефективни стачни действия“ в София.

В утрешното автошествие, което ще започне в 10 ч. от Ларгото, ще се включат над 1000 автомобила.

"След това шествието минава по жълтите павета, по Цариградско шосе, на 4-ти км върти обратно, обикаля цяла София и се връща обратно, така че за около два часа, най-вероятно -  извинявам се още отсега на столичани и на всички, които ще бъдат в София утре - два часа и нещо София ще бъде блокирана цялата", посочва Димитров.

Автошествието е само предупреждение за синдикално недоволство. След това всеки от браншовете, за които няма достатъчно пари в бюджета, ще организира своите протести, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 17.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
Че то остава ли някой в София по празниците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още