IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монпелие направи безплатен обществения транспорт за своите жители

Междувременно посетителите и туристите ще трябва да плащат по 1,60 евро за пътуване

13:49 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Монпелие стана поредният европейски град, който позволи на всички свои жители да се возят безплатно в градския транспорт, пише Euractiv.

През 2020 г. Люксембург, включително нейната едноименна столица, премахна таксуванията при използване на обществен транспорт, след като столицата на Естония Талин въведе политиката през 2013 г.

От четвъртък вечерта жителите на френския град могат да се возят безплатно в трамваи и автобуси чрез специална карта, която доказва тяхното местожителство. Междувременно посетителите и туристите ще трябва да плащат по 1,60 евро за пътуване.

Микаел Делафус, кметът социалист на града с население от около 500 хил. души, обеща безплатен обществен транспорт, когато беше избран през 2020 г.

Той започна работа с въвеждането на безплатни курсове през уикенда същата година, след което през 2021 г. разшири услугата до всички лица под 18 или над 65 години през цялата седмица.

Делафус казва, че инициативата е част от „европейския ангажимент относно климата и покупателната способност“.

„Създадохме асоциация, за да помогнем на други европейски кметове да направят същия избор“, изтъква той.

Преди инициативата за безплатен обществен транспорт в Монпелие само 86 хил. души са плащали за абонаментни карти, за да го използват, става ясно от данни на AFP.

Но тази цифра се е утроила до 260 хил. души през последните дни преди пускането на безплатния транспорт под формата на карта или приложение за смартфон.

Градът обяви, че новият транспортен данък за компаниите с повече от 11 служители ще помогне за финансирането на инициативата за безплатен транспорт.

Делът на жителите на града от стойността на общите продажби на билети за обществен транспорт в размер на 39 млн. евро достига 90% за миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още