IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се планира поскъпване на тол таксите, обсъждат се отстъпки за превозвачите

Превозвачи излязоха на протестно шествие заради увеличените тол такси

18:11 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС Архив
Снимка: БГНЕС Архив

Министерството на регионалното развитие и благоустройството не планира поскъпване на тол таксите, а обсъжда с бранша въвеждането на механизъм на отстъпки заради влезлия в сила от 1 юли 2023 г. по-висок размер на тол таксите. Това посочват от министерството във връзка с протеста на превозвачи днес.

Собствениците на малки транспортни фирми протестират в няколко града на страната с искане за пълен одит на тол системата. Те недоволстват срещу повишаването на таксите и лошата пътна инфраструктура. Настояват за връщане на режима за украинските камиони и създаване на "мини Шенген" между България, Румъния и Гърция.

Край Добрич се събраха представители на националното сдружение "Аз имам камион" от Североизточна България. През целия ден са организирани протестни шествия до граничните пунктове "Кардам" и "Дуранкулак", съобщава БНР.

Твърденията на членове на Сдружение „Аз имам камион“ за увеличаващи се тол такси са манипулативни и категорично не отговарят на истината. Представителите на сдружението са част от разговорите за въвеждането на отстъпки за превозвачите. Използването на неотговарящ на фактите мотив за провеждане на протест, който възпрепятства нормалното движение по републиканската пътна мрежа, буди недоумение, посочват в позиция от регионалното министерство.

От ведомството припомнят изказване на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков в парламента относно предложението за въвеждане на отстъпки за превозвачите на база изминато разстояние, което през миналата година беше обявено за обществено обсъждане. Министър Цеков посочва, че то е оттеглено, тъй като противоречи на европейска директива.

Разработва се алтернатива, която да дава възможност за отстъпки, но само за тези тежкотоварни превозни средства, които са изминали над 4000 километра за един месец, като тази отстъпка, според правилата на ЕК, не трябва да превишава 13%, информира Цеков и допълва, че МРРБ разработва механизъм за държавни помощи за компенсация на превозвачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още