IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвач: Плащаме с до 18% повече за стоки заради транспортните разходи

Ако сравните стоки в нашите магазини и същите стоки в западноевропейски вериги, там те са по-евтини, каза Николай Рашков

16:53 | 02.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ
Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Забавянето на превозвачите по сухопътните граници се отразява върху цените на стоките в магазините, като най-чувствителни са бързооборотните стоки, каза пред Bulgaria ON AIR Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

„Всички ние пазаруваме тези стоки в магазините и реално в момента плащаме между 15 и 18% повече от всички западноевропейски потребители“, каза той.

Ако забележите продуктите, които се продават на касите на магазините – от ножчета за бръснене до дъвки, това са стоки с много нисък праг на чувствителност на цената. Ако направите сравнение с тези стоки в нашите магазини и същите стоки в западноевропейски вериги – там те са по-евтини, посочи Рашков и уточни, че причина за това са именно разходите за транспорт.

Той нарече приемането на България в Шенгенското пространство „исторически момент“, но отбеляза, че за превозвачите като бранш нищо не се променя, а това е лошо и за потребителите.

Данни показаха, че българските превозвачи губят над 200 млн. евро годишно. По-стряскащото е, че ние продължаваме да губим тези пари вече 14-а година – откакто България е пълноправен член на ЕС, каза Рашков.

„Бидейки в сферата на услугите, когато транспортът се оскъпява за излишно чакане по границите, това нещо се прехвърля към нас като крайни потребители и плащаме по-скъпо в магазините“, каза той.

„Миналата седмица имахме дискусии с румънски превозвачи, които казаха, че на Русе от тяхна страна се чака над 2 дни. Ако вземем предвид разстоянието Русе-Букурещ, което е под 100 км, изчакването на стоки 2 дни е наистина безумие“, каза още Рашков.

Според Рашков контролно-пропускателните пунктове на сухопътните граници са „стопът на българската икономика“, защото на тях има изчакване. 

За да илюстрира забавянията, той даде пример с превоза на стоки от Турция. „Имаме български камион, който товари там, стига на границата ни с нея, изчакването е средно около 2 дни, ако не преминава територията на България. След това отива в Русе и изчаква два дни и така средно сме убили 4 дни от седмицата. След това, преминавайки Румъния и стигайки границата с Унгария, обикновено там чакането е около ден – реално убихме 5 дни, което е работната седмица на всеки един от нас“, каза Рашков.

Той посочи, че така българските компании губят конкурентоспособност на европейските пазари, защото плащат повече за транспорт, а значение има и изчакването и времето, за което стоките ще стигнат до съответните пазари. 

Рашков подчерта, че за него е задължително да има развитие по темата със сухопътния Шенген до края на годината. Според него политическата ситуация поставя целия български бизнес в безвремие и е важно страната да има здраво правителство.

При всички положения това ограничава растежа, каза той.

Още видеа гледайте в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още