IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство у нас продължава тенденцията си на растеж и през юли

За една година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се увеличава с 51,7%, отчете НСИ

12:26 | 09.09.22 г.
Фабрика за алуминий. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Фабрика за алуминий. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Промишленото производство в България отново се върна към растеж на месечна база през юли, след като през юни отчете спад от 0,8%. В същото време за седмия месец на годината календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства със 17,7% спрямо година по-рано, като това е 17-и пореден месец на растеж от март 2021 г. насам, показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база промишленото производство расте с 0,9%. Спадът от 0,8% за юни спрямо май беше първият месечен спад от май 2021 г. и общо трети от юни 2020 г.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

Статистиката регистрира увеличение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 12,7%, в добивната промишленост - с 3,9%, а намаление отчита в преработващата промишленост - с 1,6%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - със 17,8%, производството на тютюневи изделия - с 16,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10,7%, производството на лекарствени вещества и продукти и производството на метални изделия, без машини и oборудване - по 8,1%.

Съществено увеличение е регистрирано при: производството на превозни средства, без автомобили - с 10,1%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 9,1%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец

(Сезонно изгладени)

Годишни изменения

В НСИ отчитат най-голям ръст спрямо юли 2021 г. при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51,7%. В добивната промишленост годишното увеличение е със 17,9%, а в преработващата промишленост - с 12,1%.

По-съществен ръст в преработващата промишленост спрямо юли миналата година се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 50,6%, производството, некласифицирано другаде - с 44,3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 32,7%, производството на напитки  - с 29,7%.

НСИ регистрира намаление при: производството на тютюневи изделия - с 20,7%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 11,3%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 4,4%, производството на химични продукти - с 4%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2,7%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година

(Календарно изгладени)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още