IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският оръжеен производител Rheinmetall очаква рекордна печалба

Преди всичко компанията се е възползвала от решението на германското правителство да достави на Украйна 40 броя Marder

10:30 | 07.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Германският оръжеен производител Rheinmetall очаква рекордна печалба

Германският концерн в сферата на отбранителната индустрия и автомобилен поддоставчик Rheinmetall очаква рекордна печалба въпреки неочаквано ниския растеж. Оперативната печалба трябва да се повиши с повече от 20% през 2022 г., обявиха от Rheinmetall. Продажбите на групата през 2022 г., коригирани спрямо преустановените дейности, са нараснали с около 13% до 6,4 млрд. евро.

Преди всичко компанията се е възползвала от решението на германското правителство да достави на Украйна бойната машина на пехотата Marder. А акциите ѝ поскъпнаха в петък с почти два процента. Според информация от правителствени кръгове няколко десетки танка Marder на базираната в Дюселдорф компания ще бъдат доставени на Украйна.

След като германското правителство се съгласи да достави танковете, то трябва да провери колко бързо могат да бъдат транспортирани. Правителственият говорител Щефен Хебестрит съобщи в Берлин, че става въпрос за около 40 оръжейни системи, с които може да бъде оборудван един батальон. Германското правителство възнамерява да достави обещаните бронетранспортьори на Украйна през първите три месеца на новата година. Бойната машина на пехотата Marder, която тежи около 40 тона, датира от 60-те години на миналия век и се използва и до днес от Бундесвера и няколко други държави.


Въпреки това поради отслабването на автомобилния бизнес и забавените изтегляния от пазара в сектора на отбраната, органичният растеж, който отчита и ефектите от обменните курсове на валутите и сливанията и придобиванията, е само 10%. Rheinmetall прогнозираше плюс от 15%.

Въпреки това Rheinmetall е по-уверен по отношение на маржа на печалбата. През 2022 г. този дялсе очаква да бъде поне 11,5%. Досега бяха прогнозирани 11%. Групата планира да публикува окончателните данни за 2022 г. и прогнозите за финансовата 2023 г. на 16 март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още