IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завод за производство на ски стана първият инвеститор клас А за тази година

С инвестиция за 10,7 млн. лева в Асеновград ще се открият 125 нови работни места

16:45 | 23.01.23 г.
Снимка: МИР
Снимка: МИР

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев връчи първия сертификат клас А за тази година на един от най-големите производители на ски оборудване в света. В завода за производство на ски в Асеновград, построен за 10,7 млн. лева, ще бъдат открити 125 нови работни места. Фирмата, която произвежда около 30% от световното потребление на ски, е част от Тракия икономическа зона. Ивайло Петров, управител на "Амер Спортс България", получи сертификата за инвестиционния проект на компанията.

„Вие сте сертификат номер 18, който подписвам от стъпването ми в кабинета на Министерството на иновациите и растежа. Надявам се да повлечете крак и да увеличим нивото на инвестициите“, каза Пулев и съобщи, че министерството ще изплати близо 900 хил. лева за инфраструктура в района на завода.

Министърът отбеляза високата активност на областите Пловдив и Пазарджик във връзка с кандидатстването по първата процедура от Плана за възстановяване и устойчивост „Технологична модернизация“ на стойност 260 млн. лева.

„От 953 одобрени фирми за безвъзмездна помощ по линия на първата процедура от Плана – 145 от тях са от Пловдив, а 38 от тях са от Пазарджик“, посочи той. За Община Асеновград печелившите проекти са 10 броя за 3,6 млн. лева.

Пулев припомни, че с екипа му и организираната от него мобилна приемна са успели да обиколят всяка област в България, да се срещнат с всички областни управители, с представители на бизнеса по места и работодателските организации и резултатите са налице. „По първата процедура от ПВУ са кандидатствали и спечелили фирми от всички области в страната“, каза още той.

Министърът потвърди, че всички микро-, малки и средни предприятия в областта могат да кандидатстват както по процедури от ПВУ, така и по мерките от структурните фондове на ЕС. „Отваряме процедура след процедура. За следващите шест месеца 1 млрд. лева ресурс ще бъде на разположение за кандидатстване от микро-, малки и средни предприятия само по линия на МИР по всички приоритетни оси“, каза още Пулев.

Фирмите ще могат да кандидатстват по три направления – Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 и новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021 – 2027.

Министърът обяви, че в началото на февруари министерството ще отвори за кандидатстване и процедурата по линия на ПВУ за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет 200 млн. лева.

„Общественото обсъждане по мярката приключи с подадени 120 въпроса, което ни показва, че интересът е огромен“, каза Пулев. По думите му допустимата безвъзмездна помощ по процедурата ще бъде от 100 хиляди до 1 млн. лева на фирма, а кандидатстването ще продължи три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още