IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на редкоземни метали на MP Materials нараства до рекордни нива

За цялата 2022 г. фирмата е произвела 42 499 тона редкоземни оксиди, което е рекорд както за дружеството, така и за САЩ

11:16 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската MP Materials произведе рекорден обем редкоземни минерали през 2022 г. и е настроена да увеличи допълнително производството в САЩ, докато се подготвя да навлезе на японския пазар, съобщава Nikkei Asia Review, цитирайки базираната в Лас Вегас компания.

По-рано този месец MP Materials обяви партньорството си със Sumitomo Corp., с което японската търговска къща ще стане ексклузивен дистрибутор на миннодобивното дружество в Япония по отношение на доставките на неодим и празеодим – ключови елементи при производството на електромобилни двигатели и вятърни турбини.

„MP Materials е в добра позиция да помогне за разнообразяване и укрепване на японската верига на доставки на редкоземни метали. Очакваме с нетърпение да работим със Sumitomo, за да създадем стойност за японските производители“, изтъкнаха от американската компания пред Nikkei Asia в четвъртък.

MP Materials заяви, че е добила около 15% от световното предлагане на редкоземни материали през 2021 г. Тя притежава и управлява единственото мащабно съоръжение за производство на редкоземни минерали в САЩ, като привлече 35 млн. долара от Министерството на отбраната миналата година за обработка на редкоземни полезни изкопаеми в страната, като част от усилията на администрацията на президента Джо Байдън да стимулира американското производство на стратегически важни минерали.

За цялата 2022 г. MP Materials е произвела 42 499 тона редкоземни оксиди, което е рекорд както за компанията, така и за САЩ. Компанията работи върху разширяване на своята мина Mountain Pass в Калифорния, за да увеличи допълнително производството.

Финансови резултати на MP Materials за четвъртото тримесечие и за цялата 2022 г. Източник: MP Materials Финансови резултати на MP Materials за четвъртото тримесечие и за цялата 2022 г. Източник: MP Materials

„Има желание и необходимост от увеличаване на обемите и разнообразието по отношение на снабдяването в Япония. Така че ние сме уверени, че там има доста голямо търсене“, изтъква главният финансов директор на MP Materials Райън Корбет по време на обявяване на финансовите резултати на концерна. „Като цяло това е вълнуваща първа стъпка за нас с основен играч на пазара и със сигурност виждаме възможности да разширим сътрудничеството си с времето“, добавя той.

MP Materials не разкрива обема на редкоземните суровини, които планира да продаде на Япония чрез партньорството си със Sumitomo, или ценовите условия около доставката.

„Важно е, че условията, които се предлагат на крайните клиенти в Япония, остават под наш контрол. Не сме се затворили в нито един конкретен модел“, подчерта Корбет. „В крайна сметка, с течение на времето, ще имаме различни договорни условия и типове договори... [Партньорството със Sumitomo] е най-ефективният начин за нас да продаваме на японския пазар в този момент“, добавя той.

MP Materials отчете общи приходи от 527,5 млн. долара през 2022 г., което е увеличение от 59% спрямо миналата година. Нетната печалба за годината е нараснала със 114% до 289 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още