IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: На доминантното положение на търговците на пазара трябва да отговорят фермерски сдружения

Диференциране на държавните намеси под формата на директни плащания винаги има своя ефект, посочи Владимир Иванов, председател на ДКСБТ

12:13 | 01.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изкореняването на доминантното положение на търговци на пазара е възможно чрез създаването на конкурентни структури с подобна мощ – сдружаване на земеделските производители в най-различни форми, при които да се увеличи предлагането. Това мнение изказа в ефира на БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него за картелни и ли други олигополни взаимодействия не може да се говори "на ангро". „Бързите мерки са свързани само с контролни въздействия“, посочи Иванов. И даде пример с Нидерландия, където 98% от предлагането са концентрирани в земеделските формирования, а в Испания са създадени магазини, които са изцяло собственост на големи земеделски сдружения. Владимир Иванов е убеден, че тогава не са възможни споразумения.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се надява скоро в България да има информационен портал, от който да става ясно как се формират надценките на хранителните стоки от внос и производство у нас, и как те се реализират на пазара.

Според него лошите търговски практики са свързани с качеството на стоките и услугите, затова е необходимо да се повишава потребителската култура.

„От гледна точка на съотношението цени - доходи на германеца му е значително по-лесно за храната, отколкото на българина заради доходите“, посочи Владимир Иванов. Той поясни, че в Източна Европа има по-голяма инфлация, а българската икономика се отличава с по-ниска ефективност, по-ниска производителност на труда и по-ниска добавена стойност.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита при цените "доста плавен тренд, почти мъртъв". „Много се сви търсенето, а няма сериозни изменения в пазарното предлагане“, обясни той.

Запитан дали потребителски бойкот на млечните продукти например би имал ефект върху цените, Владимир Иванов е категоричен, че „не е това начинът – да не купуваме". "Търговецът ще издържи и 20 дена, но това ще рефлектира моментално в нашите производители на млечни продукти и преработватели. Най-накрая голямата тежест ще отиде в производителите на прясно мляко, ще удари животновъдството, говедовъдството. Този тип крайност няма да доведе до нищо добро“, е мнението на Владимир Иванов.

Що се отнася до изказването на вицепремиера Атанас Пеканов, че при липса на партньорство с големите търговски вериги и непонижение на цените  служебното правителство ще спре помощите за големите компании и индустрията, Иванов смята, че диференциране на държавните намеси под формата на директни плащания винаги има своя ефект. Той е категоричен, че там, където „икономическият субект има пазарна сила – обществото не трябва да го подпомага“.

За идеята на КТ „Подкрепа“ за таван на цените Иванов подчерта, че такава мярка ще окаже вреди, защото подценява пазарния механизъм. Той е на мнение, че причина за сегашната ситуация с високите цени е злоупотреба с търговски и производствени практики и лошо предлагане. Затова председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата препоръчва да се увеличи производителността на труда с повишена принадена стойност, за да се постигне добро съотношение доходи – цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още