IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF изненада с ръст на печалбата

Земеделският бизнес се е оказал значително по-добър от очакваното, докато подразделението за храни се е представило по-слабо

15:24 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Uwe Anspach/dpa
Снимка: Uwe Anspach/dpa

Германският химически гигант BASF е усетил последиците от сдържаността на клиентите в началото на годината и е продал значително по-малко продукти. В резултат на това приходите за годината са намалели с повече от 13% до малко под 20 млрд. евро, както обяви листваната на Dax компания. Оперативнaта печалба преди отчитане на специалните елементи спада с почти една трета до 1,9 млрд. евро. Земеделският бизнес се е оказал значително по-добър от очакваното, но подразделението за храни се е представило по-слабо от прогнозите, предава DPA.

С малко под 1,6 млрд. евро крайната печалба е значително по-висока от тази през първото тримесечие на предходната година. По това време отписването на участието във Wintershall Dea в хода на войната в Украйна беше утежнило резултата. Wintershall Dea участваше в три проекта за добив на природен газ в Сибир заедно с руския „Газпром“, но през януари беше ефективно експроприирана.

Акциите на базираната в Лудвихсхафен компания реагираха нестабилно на обявяването на предварителните данни за първото тримесечие. След като първоначално цената на акциите спадна значително, тя се стабилизира. Причината за първоначално слабата реакция беше оборотът, който беше явно под очакванията на анализаторите. Данните за печалбата обаче са много над пазарните оценки, което е в подкрепа на книжата. BASF не предостави прогноза за текущата година.

На годишната пресконференция в края на февруари главният изпълнителен директор на BASF Мартин Брудермюлер предупреди за слабо първо полугодие. Компанията, която е най-големият потребител на промишлен газ в Германия, се затруднява заради високите разходи за енергия. За цялата година BASF засега очаква оперативна печалба преди еднократните ефекти да е едва 4,8 до 5,4 (2022 г.: 6,9) млрд. евро. Продажбите се очаква да спаднат до между 84 и 87 (87,3) млрд. евро. Компанията ще публикува пълния набор от данни за първите три месеца на годината на 27 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още