IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF съкращава 2600 работни места по целия свят

Компанията планира да спести 500 млн. евро годишно извън производството от 2024 г. нататък

09:27 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снима: Bloomberg LP
Снима: Bloomberg LP

Най-голямата химическа компания в света BASF възнамерява да съкрати 2600 работни места в световен план. Около две трети от тях ще бъдат в Германия, съобщи в петък производителят, чиито акции се търгуват на DAX. През миналата година BASF обяви програма за строги икономии поради рязкото покачване на разходите за енергия в Европа и забавянето на икономиката, пише Handelsblatt. 

Компанията планира да спести 500 млн. евро годишно извън производството от 2024 г. нататък, като половината от тази сума ще бъде реализирана в основния ѝ завод в Лудвигсхафен. Там работят около 39 000 от общо 111 500 служители на концерна. Фокусът на икономиите ще бъде върху сферите на услугите, корпоративните и изследователските дейности, както и върху централата на групата.

„Конкурентоспособността на европейския регион все повече страда от свръхрегулирането", заяви главният изпълнителен директор на компанията Мартин Брудермюлер, цитиран в прессъобщението на компанията. Тя страдала все повече и от бавните и бюрократични процедури за одобрение и най-вече от високите разходи за повечето производствени фактори.

Всичко това вече дълги години забавя растежа на пазара в Европа в сравнение с други региони. Освен това високите цени на енергията вече оказват влияние върху рентабилността и конкурентоспособността в Европа.

Очаква се корекцията в Лудвигсхафен да доведе до намаляване на фиксираните разходи с над 200 млн. евро годишно от края на 2026 г., съобщи още BASF. В допълнение към програмата за намаляване на разходите германската компания предприема и структурни мерки.

Целта е основният завод в Лудвигсхафен да бъде по-добре подготвен за все по-ожесточената конкуренция в дългосрочен план. Наред с други неща, един от двата завода за амоняк, както и заводите за някои предварителни продукти и суровини, ще бъдат затворени. 

BASF прогнозира по-ниска оперативна печалба през тази година, като очаква коригирана печалба преди лихви и данъци до 5,4 млрд. евро, след като през 2022 г. печалбата спадна с 12% до 6,9 млрд. евро. Въпреки предизвикателствата компанията запази дивидента си непроменен на 3,40 евро на акция и очаква по-добро второ полугодие в сравнение с първото, водено от възстановяването особено в Китай, предава Bloomberg. 

Компанията понесе и няколко удара от инвазията на Русия в Украйна, което разкри десетилетните връзки с Русия като погрешен залог. BASF е помагала за финансирането на строителството на двата газопровода „Северен поток" чрез дъщерното си дружество Wintershall Dea. Прекъсването на връзките с предприятието през януари доведе до отписване на 7,3 млрд. евро и историческа загуба за BASF, която управляваше и съвместни предприятия с ПАО „Газпром" и други. 

Постоянното повишаване на цените на газа рискува хиляди работни места и инвестиции да бъдат прехвърлени другаде. Проучване на германската химическа асоциация VCI от края на януари показа, че почти половината от химическите компании планират да намалят инвестициите си в Германия през тази година заради разходите за енергия. 

Германският химически сектор е особено зависим от газа, като преди войната е генерирал около 15% от общото годишно потребление на горивото в страната. Редица фирми, сред които BASF и Evonik Industries AG, използват природен газ за производство на топлина и като суровина, от която се произвеждат други химически продукти, което прави индустрията неразделна част от автомобилната и други вериги за доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още