IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF се придържа към годишните си цели въпреки спада на приходите

Инвеститор твърди, че концернът вече не е мерило за всичко в областта на химикалите

11:40 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Въпреки спада в приходите през първото тримесечие германската химическа компания BASF потвърди целите си за цялата година.

„BASF започна 2023 г. по-добре от очакванията на анализаторите. И то в условията на стагнираща и трудна икономическа среда", заяви главният изпълнителен директор Мартин Брудермюлер в четвъртък.

За цялата година той продължава да очаква спад на коригираната оперативна печалба (Ebit) до 4,8 млрд. - 5,4 млрд. евро (спрямо 6,9 млрд. евро за 2022 г.). Продажбите се очаква да спаднат до между 84 и 87 млрд. евро от 87,3 млрд. евро предходната година.

BASF вече публикува предварителни тримесечни данни на 12 април. Коригираната оперативна печалба се срина с 31,5% до 1,93 млрд. евро, но все пак беше много по-добра от очакванията на анализаторите. Приходите спадат с повече от 13% до 19,99 млрд. евро поради по-ниското търсене. Развитието на световната икономика все още е изпълнено с голяма несигурност, а динамиката в промишленото и химическото производство остава слаба, заявиха от BASF.

Съветът на директорите ще бъде изправен пред сериозни въпроси от страна на акционерите на годишното общо събрание в Манхайм по-късно в четвъртък, предава Ройтерс. Фонд мениджърът Арне Раутенберг от Union Investment, който според данните на Refinitiv е осмият по големина акционер в BASF, разкритикува в речта си развитието на цените на акциите на компанията и изоставането спрямо световния химически сектор.

„BASF вече не е мерило за всичко в областта на химикалите", казва той. „Върнете бавно движещия се танкер на правилния курс, така че BASF отново да се превърне в успешна компания на фондовата борса“. 

През февруари Брудермюлер обяви нова програма за съкращаване на разходите, според която жертва ще станат 2600 работни места в целия свят, почти две трети от които в Германия. Няколко енергоемки завода в централата в Лудвигсхафен ще бъдат затворени.

Почти половината от инвестициите ще бъдат насочени към Азия през следващите няколко години. В Китай най-голямата химическа компания в света в момента изгражда нов завод в южната провинция Гуандун за до 10 млрд. евро.

Брудермюлер среща не само одобрение за това. „Руската атака срещу Украйна показа колко бързо геополитическите кошмари могат да се превърнат в реалност", казва Раутенберг, визирайки конфликта между Китай и Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още