IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PetroChina отчете рекордно висока печалба, подкрепена от силния добив

Увеличеното предлагане успява да компенсира по-ниските цени на суровия петрол и забавянето на китайската икономика

13:19 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата петролна компания в Китай PetroChina Co. отчете рекордна печалба за първото полугодие, тъй като по-високите нива на добив компенсират по-ниските цени на суровината и забавянето на икономиката на страната, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на PetroChina расте с 4,5% до 85,3 млрд. юана (11,7 млрд. долара) през първите шест месеца на годината. Компанията отчете печалба от 82,39 млрд. юана за същия период на 2022 г.

Резултатът се дължи на значителното увеличение на продажбите на петролни продукти, както и на постъпленията в сегмента на природния газ, които компенсират спадовете при рафинирането и производството на химикали, изтъкват от PetroChina в борсов документ.

Дружеството успя да запише увеличение на печалбата за разлика от местните конкуренти Sinopec и Cnooc Ltd., при които този показател се сви на годишна база.

PetroChina е „ключов бенефициент“ от намалените доставки на руски суров петрол и от облекчаването на горните граници на цените на газа от Пекин, изтъква анализаторът на Citigroup Inc. Тоби Шек.

Добивът на суров петрол на компанията расте с 5%, докато производството на газ се покачва с 6,7%. Печалбата от бизнеса за рафиниране и химикали се свива междувременно с 24%.

PetroChina се стреми да увеличи производството до еквивалента на 1,73 милиарда барела през тази година.

Дружеството намали разходите до 85,1 млрд. юана през първата половина на годината, в сравнение с 92,3 млрд. юана през първите шест месеца на 2022 г. Това е в съответствие с плана ѝ за ограничаване на годишните разходи с 11% до 243,5 млрд. юана.

Компанията-майка на PetroChina, China National Petroleum Corp., понижи през юни прогнозата си за ръста на търсенето на петрол в страната за 2023 г. до 3,5%, спрямо по-ранната оценка за увеличение от 5,1%. Предстоящият пик на потреблението на петрол в Китай и мрачните перспективи за износа и инвестициите събудиха опасения относно възстановяването на търсенето на петрол. Sinopec прогнозира забавяне на търсенето на петролни продукти през втората половина на годината.

PetroChina междувременно подчертава рисковете от спад при цените на петрола до края на годината, но посочва, че търсенето на природен газ се е подобрило и вътрешното потребление на рафинирани продукти постепенно се е възстановило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още