IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия планира да наложи забрана за износа на редкоземни метали

Правителството ще се стреми да предотврати загубата на ресурси, като по този начин гарантира максимална възвръщаемост за страната, изтъква премиерът Ануар Ибрахим

16:35 | 11.09.23 г.
Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим. Снимка: Bloomberg L.P.
Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим. Снимка: Bloomberg L.P.

Малайзия планира да забрани износа на редкоземни суровини, съобщава Bloomberg, цитирайки министър-председателя на страната Ануар Ибрахим. По този начин тя ще се присъедини към списъка от държави, които се стремят да ограничат отвъдграничните доставки на минерали, които имат голямо значение за прехода към зелена енергия.

Говорейки пред парламента в понеделник, Ануар заяви, че правителството ще разработи политика за забрана на износа, „за да предотврати експлоатацията и загубата на ресурси, като по този начин гарантира максимална възвръщаемост за страната“.

По думите му политиката ще помогне за развитието на минералната индустрия, без обаче да посочва кога забраната ще влезе в сила.

Малайзия е поредната страна, която иска да ограничи доставките на ключови минерали, използвани във всичко - от литиево-йонни батерии до електрически превозни средства. Китай, най-големият производител на редкоземни елементи в света, наскоро обяви ограничаване на износа на редица метали, използвани в полупроводниковата индустрия.

Междувременно Малайзия се стреми да развие вътрешна верига на доставки за електромобили, като през лятото Ануар разговаря с главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск относно навлизането на американския електромобилен концерн на местния пазар.

През март Tesla заяви, че ще започне да продава своите електрически модели в Малайзия, за да отговори на нарастващото търсене на този тип задвижване в Югоизточна Азия. Компанията планира да отвори офис в страната, да въведе сервизни центрове и да изгради мрежа от супербързи зарядни станции.

За да привлече чуждестранни инвеститори, правителството на Малайзия обяви през май планове да удължи периода на данъчни облекчения за електрически превозни средства при приемането на федералния бюджет, като част от усилията за насърчаване на екологичната мобилност.

Страната планира да инсталира 10 хил. зарядни станции за електромобили до 2025 г. спрямо 900 в момента, докато преминава към превозни средства с ниски нива на емисии, за да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., посочва министърът на природните ресурси, околната среда и изменението на климата Ник Назми Ник Ахмад по време на събитие в технологичния комплекс Киберджая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още