IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и властта направиха първи стъпки към стратегия за разделно събиране на текстил

Пътна карта ще определи кога и как да се случва поетапното интегриране на европейските политики

16:53 | 18.10.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Създаване на стратегически документ с конкретни стъпки и дейности за въвеждането на системата за разделно събиране и оползотворяване на текстил у нас и сформирането на работна група, която да разработи стратегия за сектора. Около това се обединиха бизнесът, представители на държавната власт и на неправителствения сектор на конференцията „Кръгова икономика в текстилния сектор: практики, решения и политики“, която се проведе днес.

Инициатори на събитието бяха от Българска асоциация кръгов текстил и Българската стопанска камара (БСК).

Търси се работещо решение, свързано с въвеждането на системата за разделно събиране на текстил в България, посочват от БСК. Според европейските изисквания от началото на 2025 г. всички държави членки на ЕС трябва да събират непотребните текстилни изделия разделно, така че да не отиват в общия боклук и да се депонират.

Очаква се бъдещата пътна карта за сектора да определи кога и как да се случва поетапното интегриране на европейските политики и практики. МОСВ ще създаде работна група, в която да има представители на всички заинтересовани страни, които заедно да начертаят плана за действия. 

Председателят на БСК Добри Митрев заяви, че бизнесът има огромна ползва от това ресурсите да се използват отново.

„Таксата „битови отпадъци“ продължава да се начислява на база данъчна оценка на имота или отчетна стойност на активите, а не се прилага принципът „замърсителят плаща“. Това е несправедливо и по никакъв начин не мотивира населението да събира разделно. Разделното събиране на отпадъци е втората стъпка към работеща система и е с икономическо значение за всеки български гражданин. Що се отнася до текстила и обувките, когато се говори за размера на продуктовата такса, е наложително да говорим и за правилното разходване на тази такса, защото към момента липсва всякаква конкретика“, каза Митрев.

„Министерството на околната среда и водите търси оптималния вариант, по който да се работи, за да се намери правилният път за всички заинтересовани страни“, увери зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов. „Проблемите са много, но трябва да намерим правилния подход, така че да няма допълнително натоварване на хората с едни големи продуктови такси, но да има и достатъчно ресурс, който да позволи ефективното управление на системата“, отбеляза той.

Новото европейско законодателство предвижда въвеждането на продуктова такса за текстилни изделия, която се заплаща от пускащия изделието на пазара. От екоминистерството все още нямат конкретно решение по въпроса, но не изключват налагането на такава такса не само за нови артикули, но и за втората употреба. Според представителите на европейските институции, присъстващи на събитието, и според бизнеса обаче това е неефективно.

С коментар от Брюксел се включиха от кабинета на европейския комисар по околна среда, Европейската агенция по околна среда и Европейската организация на рециклиращата индустрия. От EuRIC наблегнаха на това, че навсякъде в Европа компаниите, които се занимават с повторна употреба на текстил, са изключени от обхвата на продуктовите такси. Напротив – според европейските практики повторната употреба и работата на бранша трябва да се насърчава.

Бяха показани и примерите от други страни. Стана ясно, че в Нидерландия, където са въвели системата за оползотворяване преди няколко месеца, са започнали синхронизирането на националното си с европейското законодателство още преди 5 години със създаване на стратегически документ с всеки от етапите и времева рамка и все още имат много работа и проблеми за отстраняване. А във Франция, където са сред отличниците и подобна система работи вече от няколко години, вече говорят за финансови стимули за тези, които рециклират, като по този начин да се подпомага целият процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 6 месеца
"продуктова такса за текстилни изделия, която се заплаща от пускащия изделието на пазара" НЕ БЕ ДАРЛИНГ, айди разбери как работи света, преди да се преструваш на "създател"? "Таксата" се внася от пускащият изделието, ама се заплаща от потребяващият го. Елементарно. Ако бяхте сайт за икономика и инвестиции, щяхте да знаете. Като за пропагандни вувузелки на копи-пейст журналистика, простено ви е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още