IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Nippon Steel се договори да придобие US Steel за над 14 млрд. долара

Сделката ще създаде секторен гигант със заводи по цял свят - от Словакия през Осака до Пенсилвания

16:07 | 18.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската група Nippon Steel Corp. се споразумя да купи United States Steel Corp. за 14,1 милиарда долара в брой, в сделка, която прекратява продължилата с месеци несигурност относно бъдещето на американския производител на метали, съобщава Bloomberg.

US Steel, основана през 1901 г. и доминираща в световната индустрия за стомана от 1991 г. до 2001 г., обмисля потенциални трансакции от средата на август, след като отхвърли оферта от конкурента Cleveland-Cliffs Inc. за 7,25 млрд. долара.

Това постави началото на няколко драматични седмици на пазара на стомана, тъй като влиятелният профсъюз на United Steelworkers оттегли подкрепата си за главния изпълнителен директор на Cliffs, докато малко известен купувач стресна индустрията с още по-голяма оферта, която обаче впоследствие оттегли.

Според постигнатото споразумение Nippon ще плати 55 долара на акция в брой. Сделката представлява 142% премия спрямо цената на акциите на US Steel в последната сесия.

Nippon Steel, най-големият производител на стомана в Япония и четвърти по големина в света, търси опции за растеж в чужбина, за да компенсира редица предизвикателства, пред които е изправена настоящата му дейност. Сделката ще му осигури значителна опора в американската стоманодобивна индустрия и по-специално на печелившия автомобилен пазар, където US Steel е ключов доставчик.

Сделката ще създаде секторен гигант със заводи по цял свят - от Словакия през Осака до Пенсилвания. Nippon иска да се разшири отвъд граница, тъй като се бори със забавянето на вътрешното търсене, бързо отслабващата йена и скока на конкуренцията в Азия. Фирмата затваря фабрики в Япония поради слабо търсене, като в същото време търси чуждестранни активи за растеж.

Компаниите са се договорили US Steel да запази името и седалището си. Nippon също така посочва, че ще спази всички споразумения, които US Steel има със синдиката United Steelworkers.

През последните години US Steel претърпя драматична промяна под ръководството на изпълнителния директор Дейвид Бърит, тъй като нейният инвестиционен фокус се отклони от традиционното производство на стомана от желязна руда, към по-модерни и по-малко замърсяващи инсталации, които вместо това претопяват метален скрап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още